Культурна мозаїка: дайджест весняних подій Кривого Рогу

Культурна мозаїка: дайджест весняних подій Кривого Рогу

Фото: Перший Криворізький

Весна 2024 року в Кривому Розі була насиченою на культурні події — від яскравих майстер-класів до захопливих виставок сучасного мистецтва.

Місто кипіло творчою енергією. Літературні читання, екоакції та фотопрогулянки залучили до участі мешканців і гостей міста. Більше про це — у дайджесті проєкту «Голоси міста».


У березні містяни мали змогу побувати на виставці мистецтва від Ренато Ортіса під назвою «Вона».
Роботи представили 4 художники: Ренато Ортіс, Валерій Сосна, Олександр Юрченко та Альбіна Денисова. Також митець урізноманітнив творчий простір двома інсталяціями.



У перший місяць весни в Кривому Розі відбулась зустріч літературного клубу «Відкритий склад». Учасники заходу декламували два улюблених твори різних авторів та один власний. Тоді літературний вечір відвідали близько 50 людей.



У квітні відкрили виставку монументально-декоративних творів криворізького художника Миколи Раджабова.
В експозиції представили 25 творів із фондів Міського історико-краєзнавчого музею. Серед них станковий живопис і графіка, дерев’яна кругла скульптура та рельєф, абстрактні, символічні та реалістичні композиції.



Травень для криворіжців видався насиченим на культурні заходи.16 травня, у День вишиванки, в Кривому Розі відбулися лекція про особливості вишиванок і майстер-клас із вишивки. Провести захід приїхала членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України Тетяна Павлюченко, яка сама родом з Апостолового, Криворізького району.

«За останні 5-7 років ми провели велике дослідження, наскільки це було можливо,та з’ясували історичні й традиційні особливості у крої, вишивці, кольорах жіночих і чоловічих вишиванок колишнього Апостолівського району», — розповідає Тетяна.


Каже, що вишиванкам Апостолівщини, як чоловічим так і жіночим, притаманна поліхромна гама кольорів.

«Це кольори природні, зелені, сині червоні й жовті, ті що можна було добути із рослинних барвників. Нитки фарбували рослинними барвниками, потім запікали в житньому тісті в печі, таким чином ці нитки не вигорали, не вилинювали, а наші предки носили гарні, кольорові барвисті сорочки».
Криворожанка Віта Чернявська працює вчителькою і каже, що хоче зберегти українські традиції та культуру, щоб традиційне вбрання дійшло до майбутніх поколінь.

«Я дуже цікавлюся і дуже хочу зберегти наші традиції, наш національний одяг. Хочу аби це вбрання дійшло до наших внуків, правнуків. Я намагаюся на всі українські свята одягатися в українському стилі, щоб бути ближче до нашої рідної землі».


17 травня в парку імені Федора Мершавцева відкрили сезон городніх робіт у межах щорічної екоакції «Міський город». Таку акцію в парку проводять не вперше. Її започаткували, щоб навчити дітей працювати на землі.

«Ми започаткували її щоб навчити дітей працювати на землі, це приклад коли дитина може самостійно взяти зернинку, кинути в землю і спостерігати як вона росте. Протягом сезону дитина може прийти і поливати її, дбати про неї, а потім вже отримати врожай і з'їсти», — розповіла Юлія Вакуленко, представниця БФ «Громадська ініціатива мешканців Кривбасу».


У травні традиційно проходив весняний етап міського конкурсу-пленеру «Парки та сквери міста. Нескорена весна 2024». Його влаштовують уже 12-й рік поспіль. Понад 200 учасників віком від 7 до 26 років отримали можливість проявити себе в живописі та графіці.

«Ми організовуємо його вже більше 11 років, я вважаю, що це успіх тому що він живе, кожного року набирає все більшого і більшого оберту. Учасники різного віку, від 7 років до 26 років. В умовах повномасштабного вторгнення, дякуючи нашим Збройним силам України, ми маємо можливість трошки відволікти і дітей і і дорослих від того болю, який ми маємо зараз у нашому сьогоденні», — поділилась думками Марія Бризецька, директорка Благодійного фонду «Громадська ініціатива мешканців Кривбасу».


Наприкінці травня в Кривому Розі відбулась благодійна фотопрогулянка. Містяни відвідали старовинний парк Харіна, де дізналися про його історію.

«Ми провели благодійну зустріч та екскурсію в парку Харіна,а наші подруги гідеси розповіли нам про історію цього місця. Я розповідав як фотографуватися, щоб у криворіжців були гарні світлини на пам'ять про цю подію», — розповів фотограф Денис Косий.
«Ми дуже вдячні всім криворіжцям, які доєдналися до цієї екскурсії, тому що це допомога для Збройних сил України, це дуже важливо. Важливо завжди пам’ятати історію нашого міста, важливо цікавитись цим і важливо донатити щодня», — додала криворізька гідеса Олена Лєдовська.


А завершився травень благодійним фестивалем локального мистецтва «Бомбідарій 3.0». На заході, який відвідали близько 200 людей, зібрали 30 тисяч гривень для допомоги ЗСУ та постраждалим від війни. Там можна було почути музику від інді до техно, авторську поезію та прозу, побачити і придбати картини, прикраси, одяг, листівки, вироби з кераміки, скла і дерева, іграшки — усе авторське, ручної роботи.

«Тут ти можеш і себе показати і на людей подивитися, дуже багато таких заходів у нашому місті, я не знала, що в нас так багато талановитих людей», — поділилась враженнями Олена, майстриня з бісероплетіння.


Ця публікація здійснена за підтримки Фонду «Партнерство задля стійкості України, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю «Першого Криворізького» і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Посилання скопійовано в буфер обміну