Військовим потрібна заміна: у Кривому Розі пройшов пікет за встановлення чітких термінів служби

Військовим потрібна заміна: у Кривому Розі пройшов пікет за встановлення чітких термінів служби

Фото: Перший Криворізький

8 червня родини військових провели чергову мирну ходу за встановлення чітких термінів служби.

Про це повідомляє журналістка «Першого Криворізького».

До акції долучилось менше людей, ніж до попередніх. Можливо, через спеку, припускає організаторка акції Лілія Цьома. Вона зауважила, що військовим ще спекотніше у їхній формі.

Також родини провели інсталяцію з «квитками в один кінець». На них вказані місто відправлення та місце прибуття — лінія бойового зіткнення та дата, коли військовий приєднався до лав Збройних Сил. На них написаний 2022 рік. Термін служби вказаний «пожиттєво». А з сервісу військові отримують сухий душ, вигрібну яму та щурів.

Вартість такої поїздки — 100 000 гривень разом з навантаженнями, небезпекою, стресом, страхом, травмами та неможливістю бачити родину.

Додатково на квитку зазначено:

«Наявність Посадочного документу є свідченням включення пасажира в нескінченний цикл перевірки надлюдських можливостей, без відпусток та ротацій».

Якщо раніше мітингувальники вимагали встановити демобілізацію через 18 місяців, то наразі — 36, але з бойовими коефіцієнтами:

  • для тих, хто на «нулі» або хто лікується та реабілітується — 1 день за 3 дні;
  • хто перебуває у районі бойових дій або хто на лікуванні, пов'язаної з проходженням військової служби — 1 день за 2 дні;
  • у тилу — 1 день за 1 день.

Лілія підкреслює, що тричі звертались до міського виконкому, щоб вони подали заявку уряду на встановлення чітких термінів. Однак, їй відповіли, що це не у їх компетенції. Хоча, за словами Лілії, Одеська та Чернігівська області таку заявку створили.

Також, Президент мав розглядати петицію родин військових протягом 10 діб з моменту, коли вона потрапила на розгляд. Однак, організаторка сказала, що цей термін завершився ще 25 травня.

Коли ж Лілія та інші дружини військових зв'язувались з Міністром оборони Рустемом Умєровим, то він відповідав, що чіткі терміни будуть. Посадовці також повідомили, що їм потрібен час до 18 грудня, щоб розробити відповідний законопроєкт.

Родини розуміють, що якщо відбудеться ротація, то їх чоловіки через деякий час все одно повернуться на службу. Однак наразі військовим необхідний відпочинок. Особливо тим, хто на фронті вже понад 2 роки.

Одна з дружин військового поставила риторичне запитання: "А чи ніхто з високопосадовців не боїться масового самовільного залишення частини?"



Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну