Книги, артпростір і фотозони: інновації криворізької «Бібліотеки на Поштовій»

Книги, артпростір і фотозони: інновації криворізької «Бібліотеки на Поштовій»

Фото: Перший Криворізький

Центральна бібліотека на проспекті Поштовому в Кривому Розі стала справжнім осередком сучасного культурного життя міста. Вона об’єднала в собі не лише традиційні книжкові фонди, але й фотозони, хаб, артпростір, графіті та дитячі куточки.

Ця бібліотека перетворилася на місце, де мешканці можуть насолоджуватися літературою, творчістю та інноваціями. Відвідувачі можуть знайти тут натхнення, навчання, розваги, що робить її унікальним простором для кожного криворіжця.


Про життя бібліотеки та її розвиток говорить завідувачка Валентина Василівна Косих.

«Коли люди вперше заходять до нашої бібліотеки, вони говорять “Вау!”, а потім питають: “А що, це правда бібліотека?” І мені це дуже-дуже приємно».

Перша згадка про бібліотеку датується 1932 роком, ще одна згадка, більш офіційна, була в 1934 році. Цьогоріч «Бібліотека на Поштовій» відзначає своє 90-річчя.

«Наша молодь заслуговує саме на таку бібліотеку, і не тільки молодь, а взагалі мешканці міста. Я люблю свою роботу за те, що вона поєднує дві важливі для мене речі — це люди і книги. І я саме це знаходжу у своїй роботі».
Оновлена, модерна й затишна «Бібліотека на Поштовій» має чотири простори — таку ідею запозичили з бібліотек Данії.

«Основний простір — це простір навчання, тут можна отримати дорослим неформальну освіту, це робиться за рахунок проведення тренінгів, воркшопів майстер-класів тощо. Ви можете прийти зі своїми гаджетами, підключитися і працювати самостійно. Ще один простір — це простір натхнення. Навіть вигляд бібліотеки надихає на творчість. Тут можна проводити майстер-класи з різних тематик, а ще виставки для тих, хто тільки починає щось творити. Це перший майданчик, на якому вони можуть показати свою творчість».

Простір подій теж успішно функціонує в бібліотеці. Криворіжці можуть прийти не тільки по книжки, а й на різні події, об’єднавшись за інтересами.

«Ми маємо також простір зустрічей, і нам дуже приємно, що після модернізації бібліотека стала простором, де люди зустрічаються, спілкуються, щось організовують».
Катерина Олегівна працює головним бібліотекарем, і ця робота їй до душі.

«Цей світ, який мене оточує, світ книжок і людей, які до нас приходять, мене дуже надихає. До нас приходять звичайні люди зі своїми проблемами. Бібліотека — це саме те місце, де людина може знайти затишок і спокій на певний час, почитати, помріяти».

На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну книгозбірня стала місцем, де люди відчувають спокій і підтримку. Це безкоштовне місце для навчання, зустрічей і творчості.

«Викликом для бібліотеки саме під час війни стало те, що в нас немає укриття, але ми не залишили своїх читачів. Ми працювали з ними в театрі — це найближче укриття до нас. Взагалі в нас такий меседж: “Бібліотеки завжди поруч”. Особливо в непрості часи. І ми відчули, як потрібні людям».
Олена — письменниця, і була відверто здивована, наскільки сучасною є «Бібліотека на Поштовій».

«Коли я прийшла, то була здивована: хтось читав, паралельно люди грали на фортепіано, хтось працював, і мені здалось, що це дуже європейська інтелектуальна атмосфера. Зараз я беру дитячу літературу для своєї дитини, тому що вона дуже вимоглива, мені хочеться поекспериментувати і зрозуміти, який саме контент книжковий подобається їй, щоб потім уже купувати».


Юлія — вчитель і психолог. У бібліотеці вона проводила антифейкову гру. Юлія переконана, що такі заходи важливі й потрібні, а бібліотечна література допомагає в роботі з дітьми.

«Мене дуже тішить той факт, що сучасна українська література стає цікавішою, і такі осередки, як ця бібліотека, налаштовують на приємне проведення часу, на знайомство з книгами. Це своєрідний релакс, можна відійти від стресових якихось станів і знайти тут ту тишу, яка деяким із нас дуже необхідна».


Після модернізації бібліотеку включили до списку туристичних об’єктів Кривого Рогу.

«Це означає, що якщо проводяться екскурсії, особливо центром міста, проспектом Поштовим, то обов’язково приходять до нашої бібліотеки».
Валентина Василівна додає, що щаслива, коли люди приходять і знаходять розраду в книжках, у спілкуванні з бібліотекарями, у тих подіях, які відбуваються в бібліотеці.

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду «Партнерство задля стійкості України, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю «Першого Криворізького» і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Фото: Тадеуш Бабеуш Дарія Коломоєць

Відео: Тадеуш Бабеуш Дарія Коломоєць

Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну