Росія позбавляє українців води, загрожуючи екологічною катастрофою

Росія позбавляє українців води, загрожуючи екологічною катастрофою

Фото: Перший Криворізький

Росія продовжує позбавляти Україну одного з найважливіших ресурсів для виживання – води, створюючи масштабні екологічні катастрофи. В червні 2023 року російські війська вчинили акт геноциду, підірвавши дамбу Каховської ГЕС. Цей руйнівний акт призвів до виливання понад 18 мільярдів кубометрів води на навколишні села та міста, знищуючи все на своєму шляху. У 2024 році Росія знову вдалася до атак на дамби водосховищ, намагаючись повторити трагедію.

Нагадаємо, що 6 червня 2023 року підрив Каховської ГЕС став катастрофою для тисяч людей та екосистем. Вода затопила численні села, залишаючи мешканців без житла і засобів для існування. Інфраструктура була зруйнована, а фермерські угіддя перетворилися на болота, що завдало удару по сільському господарству регіону.

Але попри катастрофічні настілки підриву ГЕС, у 2024 році Росія знову вдається до атак на водосховища, намагаючись створити нову екологічну катастрофу. Ці дії мають на меті не тільки завдати шкоди українській економіці, але й позбавити населення доступу до чистої води.




Повномасштабне вторгнення РФ в Україну завдало значної шкоди навколишньому середовищу. За даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, загальні збитки довкіллю становлять $66,9 мільярда. Ця сума перевищує ВВП багатьох країн і продовжує зростати з кожним новим актом агресії. Для порівняння, Європейський банк (ЄБ) виділив $53 мільярди у 2023 році на кліматичні заходи та екологічну стійкість. Ця сума менша за збитки довкілля від війни в Україні, що підкреслює масштаб катастрофи.




Посилання скопійовано в буфер обміну