463 мільйони гривень на дослідження пінгвінів: розвінчали черговий фейк росіян

463 мільйони гривень на дослідження пінгвінів: розвінчали черговий фейк росіян

Фото: Freepik (ілюстрація)

В українському інформаційному просторі ширився фейк росіян про те, що з державного бюджету виділили 463 мільйони гривень для дослідження пінгвінів, замість того, щоб ці гроші передати на допомогу Збройним Силам.

Однак, Національний антарктичний науковий центр спростував цю інформацію на своїй сторінці у Фейсбук.

По-перше, дослідження фінансуються тільки коштами від міжнародних партнерів, за умови, що їх спрямують на цивільні потреби. Тому їх не можна витратити на потреби армії.

По-друге, програма також фінансується міжнародними проєктами та співпрацями. Так, Польща третій рік фінансує експедиції українського наукового судна «Ноосфера». Окрім того, Національний антарктичний науковий центр виграв фінансування трьох проєктів на конкурсі Єврокомісії, ще 4 на розгляді.

По-третє, у 2022-2024 роках бюджет досліджень є сталим, він не зріс у 10 разів у 2024 році.

Окрім того, основними дослідженнями української станції є геофізичні, метеорологічні та біологічні, тож це гроші не лише на пінгвінів. Із 93 наукових заходів Держпрограми пінгвіни фігурують у двох.

«Ряди даних з “дірками” не мають цінності для науки, тобто перервати спостереження зараз – це обнулити українські зусилля та інвестиції попередніх трьох десятиріч, разом із півстолітніми зусиллями та інвестиціями Британії», — йдеться в дописі.

Також, якщо наразі відмовитись від досліджень, то за цей час станція може зруйнуватися без належного догляду, а судно піде на металобрухт. Після завершення війни Україні доведеться будувати все це з нуля, а це у декілька разів більші видатки, ніж кошти на підтримку програми.

Слід зауважити й те, що Україна – одна з кількох десятків країн, які мають цілорічні станції в Антарктиці й право голосу в Договорі про Антарктику.

«Тобто ми маємо реальний вплив на вирішення долі Антарктики, а також голос на важливому міжнародному майданчику, який активно використовуємо, зокрема, і для інформування про російську агресію та протидії активностям рф», — зазначено в дописі.

Росія ж також має декілька станцій в Антарктиці, фінансує їх всі, та модернізує деякі під час війни.

Щодо закупівлі «тонни делікатесів» для полярників, то через те, що в Антарктиці немає магазинів, то продукти закуповують у Чилі на рік для 14 дослідників. Те, що для українців може бути делікатесом, то у Чилі — звичайною їжею, дешевшою, ніж звичайні українцям продукти.

Вино та солодощі купують тому, що полярники можуть святкувати дні народження та інші свята:

«На тиждень на одного полярника припадає 300 грамів сухого вина (два келихи) і 200 грамів шоколаду та цукерок», — зауважив НАНЦ.
Читайте також: Зниження призовного віку до 17 років: криворіжців застерігають від чергової хвилі російської ІПСО.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну