Як росіяни виправдовують удари по Нікопольщині

Як росіяни виправдовують удари по Нікопольщині

Фото: Перший Криворізький

Кілька пропагандистських ресурсів Російської Федерації, серед яких їхній державний медіаконгломерат «РИА Новости», виправдовують щоденні обстріли Нікопольщини та гибель мирних жителів громади.

Цей меседж активно просуває Сергій Лєбєдєв. Це зрадник України та колаборант, який перебуває у тимчасово окупованому Донецьку та працює на Федеральну службу безпеки Російської Федерації. Росіяни публікують на своїх ресурсах інформацію про те, що нібито Збройні сили України з території Нікопольщини завдають ударів по окупованій частині Запорізької області хімічною зброєю з застосуванням виробленого у Сполучених Штатах аналога токсичної речовини BZ (токсична бойова речовина з психотропними властивостями. BZ входить до Списку 2 заборонених речовин, складеного Організацією із заборони хімічної зброї. Його виробництво та обіг можливі лише в обмежених кількостях для мирних або наукових цілей під суворим контролем).

«У приватний сектор міста Кам'янка-Дніпровська, що знаходиться через Дніпро навпроти Нікополя, Україною було завдано удару снарядами американського виробництва. Місцеві жителі пишуть: диму було дуже багато та якийсь отруйний дим. <...> Люди почали звертатися до лікарні, дихати важко, блювота», — цитують пропагандисти колаборанта Лєбєдєва.
Як доказ, росіяни публікують фото предмета, схожого на снаряд. Але по цій світлині не можна зрозуміти локацію, де вона була зроблена – немає на фоні ані будинків, ані річок, щоб можна було зрозуміти місце. Тож робимо висновок — фото могло бути зроблене будь-де.Також по цій світлині неможливо зрозуміти, що саме на фото. І чи дійсно це снаряд.


Насправді ж саме Росія використовує хімічну зброю. За даними Командування Сил підтримки ЗСУ, лише у березні 2024 року, Сили оборони України зафіксували 371 випадок застосування ворогом боєприпасів з вмістом небезпечних хімічних речовин.

Також окупанти щодня обстрілюють територію Нікопольського району. В ніч на 28 травня росіяни обстріляли район з артилерії і «Граду». Близько двох десятків снарядів прилетіло по Нікополю, Марганецькій та Червоногригорівській громадам.

Через обстріли у райцентрі постраждав 32-річний чоловік, його госпіталізували до травматологічного відділення у стані середньої тяжкості. На території району за ніч та ранок окупанти пошкодили спортивний клуб, приватний будинок, авто, господарська споруда.

Читайте більше про російську пропаганду та маніпуляції у спецпроєкті «Боротьба з дезінформацією»

Фото: Владислав Нестеренко

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну