Історичні факти про Кривий Ріг: 249-та річниця міста

Історичні факти про Кривий Ріг: 249-та річниця міста

Фото: Перший Криворізький

25 травня криворіжці і криворожанки святкують 249-ту річницю Кривого Рогу. Цікаві сторичні факти про Криворіжжя - у матеріалі «Першого Криворізького».

1. Кривий Ріг єдине місто України, яке може похвалитись підземним трамваєм – метротрамом. Загальна довжина його двох ліній складає 18 кілометрів.

2. Вперше місто згадується в 1736 році, де його називають козацьким зимівником. А не так давно було знайдено залишки фундаменту старої церкви 1761 року, що ставить під сумнів офіційну дату його заснування.

3. Офіційно вважається, що Кривий Ріг заснували козаки в 1775 році як поштову станцію при тракту із Кременчука на Херсон. Ще в 1859 році він носив статус великого села з кількістю мешканців в 3644 особи. А ось статус міста воно отримало уже після більшовицької революції.

4. Перша вулиця, котра з’явилась в місті і яка досі є окрасою Кривого Рогу – проспект Поштовий.

5. В 1866 році археологом і краєзнавцем Олександром Полем біля міста було відкрито багаті поклади залізної руди. А вже в 1881 році за його сприяння відкрили акціонерне товариство «Залізні руди Кривого Рогу».

6. Вважається, що Саксагань та Інгулець зливаються на місці Човнової станції у парку імені Федора Мершавцева. Насправді за роки існування міста були три версії місця злиття річок:

  • на місці затопленого кар’єра поблизу парку Мершавцева — це видно на карті 1883 року;
  • біля Човнової станції. Це місце впадіння Саксагані в Інгулець з’явилося між 1823 і 1860 роками;
  • на Чорногорці внаслідок створення штучного підземного русла у 1950-х роках
7. Першою серйозною акцією протесту робітників у Кривому Розі став виступ гірників рудника Сергія Колачевського у червні 1899 року і металургів Гданцівського чавуноливарного заводу.

8. Статус міста Кривий Ріг отримав лише у 1919 році.

9. Найбільший квітковий годинник Європи теж у Кривому Розі. Діаметр циферблата — 22 метри, довжина хвилинної стрілки до 12 метрів. Тут висаджені 22 тисячі квітів шести видів.

10. У місті встановлений 72-метровий флагшток, який входить до трійки найбільших в країні.


Посилання скопійовано в буфер обміну