Як на Дніпропетровщині захищають ліси від пожеж

Як на Дніпропетровщині захищають ліси від пожеж

Фото: Перший Криворізький

На Дніпропетровщині створюють мінералізовані смуги для захисту лісів від пожеж. Цим займаються лісівники філії «Східний лісовий офіс». Вони розробляють і впроваджують профілактичні заходи, зокрема створення мінералізованих смуг, щоб знизити ризик виникнення загорянь у лісових масивах.

Про це редакція «Першого Криворізького» дізналась з публікації філії «Східний лісовий офіс» в одній з соцмереж.

За статистикою лісівників 90% загорянь виникають через людську недбалість. З початку 2024 року в Дніпропетровській області сталося 23 лісові пожежі, з яких один випадок спричинений бойовими діями агресора, а 22 — людським фактором.

А загальна площа пожеж за перші 5 місяців цього року склала 9 гектарів. Якби не мінералізовані смуги та високопрохідна техніка, наслідки могли б бути набагато гіршими.

У 2024 році на Дніпропетровщині планується створити 2 279 кілометрів нових мінералізованих смуг, з яких 600 кілометрів вже виконано. Для ефективності цих заходів необхідно регулярно поновлювати мінеральний шар ґрунту та стежити за відсутністю горючих матеріалів, таких як хвоя, трава та листя, на поверхні. У 2024 році передбачено догляд за 12 680 кілометрів смуг, з яких 2000 км вже оброблено.

«Щомісячне поновлення мінералізованих смуг розпочинається з ранньої весни і триває до пізньої осені. Ми використовуємо ґрунтообробну техніку, за допомогою якої створюються мінсмуги та проводиться догляд за ними. Ширина смуги має бути не менше 2-2,5 метрів», — наголосив Юрій Зідра, лісничий Обухівського лісництва філії «Дніпровське лісове господарство».
Також протягом усього пожежонебезпечного періоду працівники філій проводять патрулювання лісових масивів. У всіх філіях працює відомча пожежна охорона, яка в період найвищого рівня небезпеки переходить на цілодобове чергування.

Зазначимо, що на Дніпропетровщині діє заборона на відвідування лісових масивів. Для безпечного відпочинку краще скористатися спеціальними рекреаційними зонами. Перелік рекреаційних зон Дніпропетровської області можна переглянути тут.

Посилання скопійовано в буфер обміну