Актуальне

Криворіжцям нагадують про заборону влаштовувати неорганізовані звалища сміття

Криворіжцям нагадують про заборону влаштовувати неорганізовані звалища сміття

Фото: Держспоживслужба

Криворіжцям нагадують, що забороняється влаштовувати неорганізовані звалища для побутових та промислових відходів. Належне поводження зі сміттям – запорука збереження здоров’я населення.

Про це йдеться на сайті Держспоживслужби у Дніпропетровської області.

Читайте також: Криворіжців закликають не кидати в сміттєбаки непобутове сміття

Питання поводження з побутовими відходами у сучасному світі є дуже актуальним. Адже зі зростанням споживчих можливостей населення збільшується й кількість відходів, що утворюються.

На сучасному етапі розвитку суспільства кожна людина, за даними статистики, у середньому за одну добу створює від 2 до 3 кілограм твердих побутових відходів.

Їхня утилізація у невстановлених місцях призводить до утворення стихійних сміттєзвалищ. Саме вони є одним із основних джерел забруднення довкілля.


Неправильне поводження з відходами негативно позначається не тільки на довкіллі, а й на здоров’ї населення:
  • жоден із таких самовільно створених пунктів скидання відходів не обладнаний відповідним чином, тож продукти гниття та розпаду потрапляють до ґрунту та ґрунтових вод;
  • фільтрація забруднюючих речовин із цих сміттєзвалищ іде у підземний водоносний горизонт, потрапляє у колодязі та свердловини, з яких люди п’ють воду;
  • температура гниття подекуди настільки висока, що часто призводить до займання, у результаті чого вивільняються небезпечні, а часом і канцерогенні речовини, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини.

Зазначимо, що дим від горіння сміття містить у своєму складі оксид азоту, чадний газ, важкі метали та одну з найотрутніших для організму речовин – діоксин. А з тліючого листя і бадилля виділяється бензопірен, що здатний викликати у людей онкологічні захворювання.

Крім того, такі смітники – це середовище для розмноження комах та гризунів, які є збудниками та носіями різних інфекційних захворювань - лептоспірозу, сказу, енцефаліту, чуми тощо.


Благоустрій території – це візитна картка кожного населеного пункту.

«Поводження з відходами – це спільна справа, і від того, що ми робимо сьогодні, залежить наше благополуччя сьогодні та здоров’я наших дітей завтра!», — йдеться у повідомленні.



Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну