Правда про ВІЛ/СНІД: розвінчуємо популярні міфи

Правда про ВІЛ/СНІД: розвінчуємо популярні міфи

Фото: Перший Криворізький

У чому різниця між ВІЛ та СНІД, як передається ВІЛ, чи можна заразитись від укусів комах — із цими й іншими міфами, які ширяться серед криворіжців щодо вірусу імунодефіциту, розбиралась редакція «Першого Криворізького» разом із завідувачкою амбулаторно-поліклінічного відділення лікування хворих на СНІД і ВІЛ-інфікованих Криворізького Центру профілактики та боротьби зі СНІДом Ліліаною Квашею.

Що таке ВІЛ та СНІД і в чому між ними різниця

ВІЛ — це вірус, який послаблює імунну систему. СНІД — це стан, який може розвинутися через ВІЛ-інфекцію. За класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров’я (далі — ВООЗ), ВІЛ-інфекція має чотири клінічні стадії, четверта називається стадією СНІДу, але зараз цей термін рідко вживається, щоб не стигматизувати людину.



Існування ВІЛ є доведеним наукою фактом

Найпоширеніший міф — це те, що ВІЛ не існує, говорить Ліліана, але ще в 1983 році дві групи вчених незалежно одна від одної відкрили вірус, відомий нині як збудник СНІДу — ВІЛ (вірус імунодефіциту людини). Це були дослідники Національного інституту раку в США під керівництвом імунолога й вірусолога Роберта Галло та вчені Інституту Пастера в Парижі під керівництвом Люка Монтаньє. Існування ВІЛ підтверджене сучасною електронною мікроскопією, а зображення вірусу зберігаються в каталогах мікроскопічних зображень спеціалізованих наукових установ світу.

Як довго живуть люди, що мають ВІЛ

Тривалість життя людини з ВІЛ залежить від багатьох факторів, говорить лікарка.

«Якщо людина вчасно звернулась по допомогу, вчасно розпочала лікування ВІЛ-інфекції, спостерігається та веде здоровий спосіб життя, прихильна до лікування, досягла невизначального вірусного навантаження [стан ВІЛ-позитивної людини, при якому кількість вірусних частинок у крові нижча порога, необхідного для їхнього виявлення шляхом лабораторного тестування], то можна жити повноцінним життям до досить поважного віку», — каже Ліліана.

Але є люди, які нікуди не звертаються, не мають бажання щось робити, лікуватись. Тому можна померти і за два роки від моменту інфікування, особливо якщо воно супроводжується вживанням ін’єкційних наркотиків або алкоголю.

Чи обов’язково дитина, яка народиться у вагітної з ВІЛ, також буде інфікована

Навіть якщо жінка відмовляється від антиретровірусного лікування, але веде здоровий спосіб життя, має нормальне харчування та не просунуту стадію ВІЛ-інфекції, не має супутніх захворювань, не вживає наркотичних речовин, вона має понад 60% шансів народити здорову дитину.

З антиретровірусною терапією відсоток передачі ВІЛ від матері до дитини знижується практично до двох, говорить Ліліана.

Попри кризи через пандемію та повномасштабну війну Україна за останні 5 років досягла цілі ВООЗ щодо передачі ВІЛ від матері до дитини (менше ніж 2%). У 2022 році цей показник становив 1,6% (21 дитина).

«На жаль, на сьогодні ми не можемо похизуватися такими показниками по місту Кривий Ріг. Нині в місті цей показник становить 3,6%. Кількість пологів серед ВІЛ-інфікованих зменшується, але через війну переселенки не мали змоги отримати вчасно допомогу, а коли їх уже доставили в Кривий Ріг, це були останні терміни вагітності, ми вже просто нічого не змогли зробити», — пояснює лікарка.

Загалом станом на 1 квітня 2024 року в Кривому Розі виявлено 136 нових випадків ВІЛ-інфекції. На диспансерному огляді по місту перебувають 9 125 ВІЛ-інфікованих осіб. Отримують антиретровірусну терапію 7 654 особи — це 83,9% від диспансерного обліку.

Чи передається ВІЛ через укуси комах

Багатьом здається, що через укус людина може заразитись на ВІЛ. Проте науці подібні випадки не відомі.
Комарі, мухи, клопи, воші та тварини не можуть переносити вірус імунодефіциту.

Як передається ВІЛ?

Існує міф, нібито ВІЛ передається через поцілунки, при чханні та кашлі або через предмети: спільний посуд, унітаз.
Насправді ВІЛ передається трьома шляхами:
  • через кров — при переливанні інфікованої крові, при використанні спільних шприців із залишками крові або інструменту, при наданні допомоги пораненим, якщо той, хто надає допомогу, має свіжі ушкодження шкіри, або не має рукавичок, або був довготривалий контакт при масивних кровотечах;
  • статевим шляхом, якщо немає бар’єрного захисту (презерватива);
  • від матері до дитини (при вагітності, особливо на пізніх термінах, при пологах та через грудне молоко).

Чи достатній захист у презервативів

Серед криворізької молоді, за словами Ліліани, поширений міф про те, що буцімто в презервативах є маленькі дірочки, крізь які проникає ВІЛ.

Насправді вільні копії вірусу містяться в рідинах організму і не можуть проникнути або переміститися самостійно. Презервативи не пропускають рідину, тому вони також блокують ВІЛ.

Де зробити тест на ВІЛ

Зробити безкоштовне тестування швидкими тестами можна в сімейного лікаря, це входить у його обов’язки. Раз на рік люди можуть прийти і отримати цю послугу.
Також тестування можна зробити в будь-якому лікувальному закладі.

Робота над цим матеріалом стала можливою завдяки проєкту Fight for Facts, що реалізується за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Фото: Владислав Нестеренко

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну