У Кривому Розі відкрили музей захисників Маріуполя

У Кривому Розі відкрили музей захисників Маріуполя

Фото: Перший Криворізький

19 травня до другої річниці Маріупольського подвигу в Кривому Розі у парку Героїв відбулась презентація музею захисників Маріуполя.

Про це повідомила журналістка Першого Криворізького.

В музеї можна побачити фотографії захисників Маріуполя — військової частини 3011 Нацгвардії України, їхніх особистих речей та побуту і скриншоти листувань, які велися в період оборони Маріуполя. Люди, що читали листування не могли стримувати сліз.



На презентації розповіли історію захисту Маріуполя. За наказом вищого керівництва країни оборонці Маріуполя здалися в полон під гарантії збереження життя. Обіцяні 2-3 місяці перетворились на 2 роки очікування.

Анастасія Гондюл з громадської організації «Спільнота родин Оленівки» розповіла, що в липні 2022 року росіяни влаштували жорстокий та цинічний воєнний злочин: у волноваській колонії №120 в селищі Оленівка, де утримувалися захисники Маріуполя, які вийшли за наказом з Азовсталі перевели 193 азовців до окремого ангару на території промислової зони колонії.

28 липня 2022 року близько 23:00 пролунали вибухи — ангар підірвали. Багато захисників загинуло одразу, частина з них загинула від ненадання медичної допомоги. Поранених захисників, які вижили тільки під ранок почали транспортувати до медичних закладів тимчасово окупованого Донецька. Внаслідок теракту в Оленівці загинуло понад 50 військовополонених азовців та понад 130 отримали поранення.

«На сьогодні 59 важкопоранених досі залишаються в полоні, серед яких і мій чоловік. Громадська організація «Спільнота Оленівки», яка об'єднує родини захисників поранених та вбитих під час теракту в Оленівці намагається робити все можливе для того, щоб притягнути Росію до відповідальності за цей воєнний злочин та пришвидшити повернення поранених захисників.

Ми як суспільство вільної та нескореної нації маємо пам'ятати якою ціною нам дається наша свобода та бути надійним тилом тим, хто нас захищає, маємо завжди шанувати тих, хто загинув за нас і бути голосами тих, кого поневолили й позбавили права голосу, маємо боротися за кожного, хто боровся за нас.

Маріупольський гарнізон не врятовано, наші рідні й досі продовжують платити занадто високу ціну за свободу кожного з нас
», — доповнює Анастасія.


Сестра військовополоненого азовця розповідає, що її брат, як і сотні його побратимів вже більш як 2 роки перебуває в російському полоні. За цей період багато бійців пройшли через фальсифіковані судилища й отримали жорстокі вироки — від 20 років до довічних термінів.

В надважких умовах, тримаючи оборону Маріуполя протягом 86 днів в повному оточенні ворогів, вони стримували російську навалу ціною неймовірних зусиль та численних жертв. Обложений морський порт, руїни Азовсталі, завод Ілліча — це символи непокірного Маріуполя, які назавжди увійшли в історію як місця, що уособлюють незламний дух і мужність української армії.
«Російський режим цинічно порушує всі міжнародні конвенції й правила поводження з військовополоненими. До бранців з Азову застосовують дуже жорстокі тортури, також ігнорують норми міжнародного гуманітарного права, відмовляючи українським полоненим у гідному утриманні, забезпеченні базових потреб і медичній допомозі. Їх тримають у нелюдських умовах, катують і морально знущаються, щоб зламати їх.

Ми засуджуємо дії російського режиму, жодному українському воїну не місце в руках катів та садистів російської армії. не залишайтесь осторонь цієї боротьби, адже сьогодні ми — єдина українська родина, яка повинна повернути додому своїх героїв», додає дівчина.


Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну