Важливі факти про цукровий діабет

Важливі факти про цукровий діабет

Фото: Перший Криворізький

Цукровий діабет — серйозне захворювання, яке впливає на мільйони людей по всьому світу. У 2023 році в пів мільйона українців діагностовано цукровий діабет, повідомляє Міністерство охорони здоров’я. Навколо цієї хвороби існують численні міфи, які призводять до неправильних уявлень і шкоди для здоров’я. Редакція «Першого Криворізького» разом із лікарем-ендокринологом Віталієм Ващенком та сімейною лікаркою, медичною директоркою медичного центру «Первинка» Оксаною Шапкаріною розглянула факти про діабет і спростувала найпоширеніші міфи.

Що таке цукровий діабет і які його типи існують


Існують три типи діабету: перший тип, або інсулінозалежний, другий тип — інсулінонезалежний, а також гестаційний діабет, який з’являється при вагітності.

Цукровий діабет першого типу розвивається через те, що підшлункова залоза не виробляє інсулін, і тому потрібно компенсувати його введенням штучного. Другий тип розвивається, якщо підшлункова залоза виробляє мало інсуліну або організм не може ефективно використовувати його. Люди з діабетом другого типу потребують лікування, щоб контролювати рівень інсуліну та цукру в крові. При вагітності виробляється велика кількість гормонів, що діють протилежно до інсуліну. У таких умовах підшлункова залоза не завжди справляється з підвищеним навантаженням, тоді є ризик виникнення гестаційного діабету. Після вагітності він зникає.

Чи можуть люди, що мають діабет, вживати цукор

Не можна сказати, що цукор вживати заборонено.


«Цукор потрібен всім людям, але треба обмежувати його. Люди повинні вміти вираховувати вуглеводи, які вони вживають. Час від часу можна дозволити собі якусь цукерку. Повних протипоказань для вживання цукру немає, головне, слідкувати за рівнем глюкози», — каже Віталій Ващенко.

Чи виникає діабет від надмірного вживання цукру та солодощів

Цукровий діабет першого типу — аутоімунне захворювання (хвороба, під час якої імунітет організму активується не проти зовнішньої речовини, такої як віруси або мікроорганізми, а проти власних клітин або тканин організму), він не залежить від вживання солодощів. Другий тип виникає скоріше від того, що цукор збільшує вагу, і саме надмірна вага може призвести до цукрового діабету, а не споживання цукру, запевняє Віталій Ващенко.

Чи виникає цукровий діабет лише в людей із надмірною вагою

Надмірна вага — це один із факторів ризику захворювання на цукровий діабет другого типу, але ця хвороба може розвиватись і в людей із нормальною або навіть із недостатньою вагою. Генетика, неправильний спосіб життя й інші фактори збільшують ризик виникнення цієї проблеми.

Чи треба стежити за рівнем цукру в крові людям без цукрового діабету

Людям після 40 років варто вже хоча б раз на пів року перевіряти цукор. Вагітним обов’язково необхідно слідкувати за рівнем глюкози, також це варто робити спортсменам. Раннє виявлення може допомогти в контролі та управлінні захворюванням.

«Обстеження на рівень цукру можна пройти у свого сімейного лікаря. Лікарі знають про необхідність скринінгу, це входить до пакета первинної ланки спостереження, лікар призначить і за наявності факторів ризику проведе дослідження на рівень цукру. За потреби він може виписати електронне направлення на консультацію до ендокринолога», — говорить Оксана Шапкаріна.
Якщо в родині є випадки цукрового діабету незалежно від типу, важливо спостерігати за станом здоров’я, адже з’явитися хвороба може в будь-якому віці, навіть у дітей. Тому важливо обстежуватися, додає лікарка.

Читайте також: Сім міфів та фактів про депресію та її лікування

Інсулін не викликає залежність

«Коли в людини в організмі не вистачає вітамінів, вона приймає вітаміни. І ми не говоримо, що в неї залежність від вітамінів. Коли не вистачає заліза, лікарі призначають залізо — з харчуванням або в лікарських засобах. При цьому теж не вважається, що ми маємо залежність. З інсуліном така ж ситуація — коли в організмі не вистачає цього елементу, він вводиться ззовні», — каже Оксана Шапкаріна.

Ендокринологи для кожного пацієнта добирають види інсуліну індивідуально, залежно від того, що людина їсть, скільки їсть. Наприклад, при цукровому діабеті другого типу призначаються препарати, які «підганяють» власну підшлункову залозу, стимулюють її виробляти інсулін.


Ключове — це турбуватися про своє здоров’я


Якщо турбує надмірне сечовиділення, спрага, постійне відчуття голоду або втрата ваги, відчуття втоми — необхідно звертатися до лікаря. Якщо нічого не турбує, все одно варто проходити профілактичні огляди, скринінгові дослідження і якомога довше залишатися здоровими.

Робота над цим матеріалом стала можливою завдяки проєкту Fight for Facts, що реалізується за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Фото: Владислав Нестеренко

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну