Як росіяни поширюють дезінформацію про Україну в кіно

Як росіяни поширюють дезінформацію про Україну в кіно

Фото: Перший Криворізький

У 2023 році російський президент Владімір Путін доручив Мінкульту Російської Федерації показувати в кінотеатрах фільми, присвячені так званій «специальной военной операции» і, як він каже, «борьбе с распространением неонацистской и неофашистской идеологий». Насправді ж ці фільми спотворюють реальність і є спробою переписування історії на користь держави-агресора — Росії — та її злочинної влади.

У матеріалі «Першого Криворізького» — декілька фільмів, які Росія зняла і випустила з початку своєї військової агресії проти України з 2014 року.

28 грудня 2014 року (менш ніж за рік після окупації Криму) на російському телеканалі НТВ вийшов фільм «Русский характер». Стрічка розповідає, як у 2013 році російський офіцер флоту приїжджає у відпустку до Криму і дізнається, що його родича вбили «бандерівці». Міліція їх прикриває, адже за «бандерівцями» стоїть українська влада, а за нею — американські багатії. У цьому ж фільмі — наративи про міфічні утиски російськомовних і про росіян, які нібито споконвічно охороняли півострів.



У 2015 році на каналі «Россия 1» показали фільм «Крим. Шлях на батьківщину», у якому Путін детально розповів про анексію півострова. Тут він уперше публічно визнав, що анексія супроводжувалася військовою операцією росіян, і сказав, що розглядав можливість застосування ядерної зброї, якби західні країни протидіяли окупації.

Далі були фільми — відвертий крінж. «Ополченочка», знята в окупованому Луганську, — про танкісток, які захищали Донбас від «укрофашистів». «Солнцепек», профінансований Євгенієм Прігожиним, про «бендеровцев», які обстрілюють мирні міста, а всіх рятують «вагнери».

У 2023 році в Росії вийшов фільм «Свидетель» про життя скрипаля з Бельгії, який опинився в Україні під час війни. За сюжетом військові ЗСУ ґвалтують і вбивають його супутницю, а самого музиканта під тортурами змушують грати гімн «Люфтваффе». У завершальних титрах кіно сказано, що підрив пологового будинку і драмтеатру в Маріуполі, ракетний удар по вокзалу в Краматорську, а також масові вбивства в Бучі та обстріли Донецька — злочини київського режиму. А Україна навмисне звинувачує в цьому Росію, щоб «очорнити її в очах усього світу».

Пропаганду в низькосортному кіно росіян про війну легко розпізнати: вона процвітає на спрощенні всіх подій до рівня «усі росіяни — добрі та чесні, а українці — злочинці й нацисти». Варто зазначити, що робити ці фільми беруться маловідомі навіть у Росії режисери, а знімаються там майже нікому не відомі актори.

Відео: Альона Музика Тадеуш Бабеуш

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну