Як зростатимуть зарплати українців: прогноз НБУ

Як зростатимуть зарплати українців: прогноз НБУ

Фото: Перший Криворізький

Через невідповідність між попитом та пропозицією в Україні очікується значне підвищення заробітних плат.

Про це йдеться у в «Інфляційному звіті» Національного банку України (квітень 2024 року).

Зазначається, що конкуренція змусить роботодавців підвищувати зарплати. Реальна зарплата (з урахуванням інфляції) українців перевищить свій довоєнний рівень 2025 року.

Водночас зберігався тиск у бік підвищення заробітних плат як з боку претендентів на роботу, так і підвищення зарплат роботодавцями.

«Зарплати підвищувалися високими темпами, про що свідчать як непрямі показники оцінки доходів населення, так і підвищення зарплат у вакансіях та резюме на сайтах пошуку роботи», — йдеться в документі.
У звіті НБУ додали, що зростання зарплат внаслідок посилення конкуренції за працівників, особливо висококваліфікованих, підтверджується й планами підприємств.

Крім дефіциту кадрів, на підвищенні зарплат позначилося й підвищення мінімальної зарплати (на 6% із січня та ще майже на 13% із квітня 2024 року).

«Труднощі з пошуком кваліфікованих працівників роботодавцями в умовах пожвавлення економічної активності зумовлюватимуть подальше підвищення зарплат у приватному секторі. Тому вже у 2025 році реальні заробітні плати в економіці перевищать свій довоєнний рівень та підвищуватимуться надалі, зокрема завдяки посиленню конкуренції за робочу силу із закордонними роботодавцями», — зазначили в НБУ.
У майбутньому, споживчий попит підживлюватиметься збільшенням зайнятості та поверненням мігрантів до країни.

В НБУ зазначили, що середня номінальна зарплата в Україні минулого року зросла на 17,4%, а реальна (з урахуванням інфляції) на 3,7%.

Водночас цього року прогнозується зростання номінальної зарплати на 14,8%, реальної — на 8,1%.

«У 2025 році номінальна зарплата зросте на 14,2%, реальна — на 6,5%, 2026 року номінальна зарплата зросте на 8,6%, реальна — на 3,0%», — вказано у повідомленні

Посилання скопійовано в буфер обміну