Виправлено

У Кривому Розі на Раді Церков пояснили, у чому полягає складність переходу з УПЦ в ПЦУ

У Кривому Розі на Раді Церков пояснили, у чому полягає складність переходу з УПЦ в ПЦУ

Фото: Перший Криворізький

Сьогодні, 3 травня, у Кривому Розі відбулась зустріч представників міської Ради Церков на честь 10-річчя її створення.

Про це повідомляє журналістка «Першого Криворізького» з місця зібрання.

У 2014, коли прибічники "русського міру" почали атакувати Донецьку та Луганську області України, Крим -- українцям було фізично страшно. Тоді, аби підтримали вірян, місцеві священнослужителі і створили Криворізьку Раду церков.

Під час Революції Гідності на сцену щоденно виходили і католики, і протестанти, і православні, і разом молилися. Це був приклад єдності в різноманітності, адже тоді в Україні існувала сильна поляризація,:

«Був Євромайдан, Схід і Захід, російськомовні та україномовні. І нам важливо було показати, що можна тримати єдність, але залишаючи свої ідентичності. Рада народилася дуже гармонійно — у потрібний час, у потрібному місті, коли ми могли дати людям надію», — розповів один із співзасновників Криворізької Ради Церков Роман Морозов журналістці «Першого Криворізькому» на зібрані міської Ради церков.


Роман Морозов розповів, що за 10 років Криворізька Рада Церков створила міцний фундамент для єдності. Священники допомагають один одному, співпрацюють в спільних заходах, конференціях, створюють нові проєкти: освітні, гуманітарні, молитовні.

«Наша єдність стає дуже міцною, бо ми розуміємо, що ми не конкуренти, не вороги, що нас набагато більше об'єднує, аніж роз'єднує. Тому я бачу в цьому прогрес, що ми рік за роком стаємо ближчими, стаємо друзями, стаємо дійсно братами», — зауважив настоятель у Парафії Святого Миколая Чудотворця УГКЦ у Кривому Розі Іван Талайло.

Наразі головна мета Ради — боротьба проти окупантів задля перемоги України та донесення правди:

«Дуже багато священників з Московського патріархату потрапляє в кримінальні зведення, дуже багато серед них зрадників, які допомагали російській армії, дуже багато людей. Ми відкриваємо людям очі на те, що так робити не можна, це зовсім не побожно», — зазначив Талайло.

За словами Романа Морозова, основна складність того, що віряни не переходять з Української Православної Церкви до Православної Церкви України, у тому, що УПЦ не маркується як Російська Православна церква або Українська православна церква Московського Патріархату.

Чимало криворіжців та криворожанок ніколи не задумувались про те, що в Україні існує церква, яка по суті не має пряме відношення до України. У інституції, якій належить більша частина релігійних споруд на території Кривого Рогу - керівництво знаходиться в Москві. І називається це Українська православна церква. Інколи люди використовують приписку "Московського патріархату". А Міністерство культури та інформаційної політики чітко називає її "Українська православна церква в єдності з Російською Православною Церквою (УПЦ)".

Тож Роман зауважує, що вірян(к)и, які ходять в ту чи іншу церкву, не звертають увагу на деталі. Якби було написано, що це по суті російська православна церква, сотні людей перестали б туди ходити.

Парафії ж не можуть перейти до ПЦУ через те, що храми зареєстровані на конкретну спільноту. І якщо священик захоче перейти, то він втратить храм та залишиться без заробітка.

Читайте також: 526 церков на Дніпропетровщині залишаються під московським патріархатом.




Щоб дізнаватись про новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-канала "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну