Росіяни продовжують використовувати події 2 травня в Одесі для пропаганди

Росіяни продовжують використовувати події 2 травня в Одесі для пропаганди

Фото: Перший Криворізький

Російська агітаційно-пропагандистська машина продовжує маніпулювати подіями десятирічної давнини, щоб виправдати удари по цивільних. 2 травня 2014 року в Одесі внаслідок пожежі в Будинку профспілок загинуло 48 людей. Російська пропаганда вкотре спекулює на загибелі людей, аби спробувати розпалити ворожнечу між українцями та виправдати війну. Травневі події десятирічної давнини в Одесі стали однією із відправних точок пропаганди для виправдання нападу на Україну.

Події в Одесі 2014 року

Нагадаємо, проросійські сили в Одесі з’явилися вже в лютому 2014 року, коли вони жорстоко розігнали мирну протестну акцію на підтримку Революції Гідності. Після цього українські патріоти організували самооборону, а 1 березня відбувся Марш миру, на якому вимагали припинення російської агресії. Протягом наступних тижнів проросійські акції продовжувались під керівництвом організаторів з Росії.

Напередодні 2 травня вони підготувалися до конфлікту з українськими активістами, які планували Марш миру разом з футбольними фанами. Сутички на вулицях призвели до більш кривавого протистояння, де були загиблі та поранені. Після годин інтенсивних боїв проросійські сили відступили.

У відповідь українські активісти спробували розгромити наметове містечко проросійських сил, але знайшли його порожнім — проросійські активісти увірвались до Будинку профспілок на Куликовому полі. На українських активістів з декількох точок будівлі почали стріляти та кидати "коктейлі Молотова", каміння. На сходах будівлі виникла пожежа, в якій від отруєння чадним газом та через падіння з висоти загинули десятки людей. Багатьом вдалося врятуватися завдяки допомозі українських активістів.

Маніпуляції росіян


Сьогодні, 2 травня 2024 року, на сайті російського державного медіаконгломерату «РИА Новости» з’явилась низка публікацій, присвячених подіям в Одесі 10 років тому: «Про цю справу намагаються мовчати. Злочин Києва, який змінив усе», також пропагандисти наводять слова колаборантів та зрадників так званих депутата парламенту «ЛНР» Геннадія Тараканова, голови «ЛНР» Леоніда Пасічника, «губернатора» Запорізької області Евгена Балицького. Так, Тараканов заявив, мовляв, мешканці Донецької та Луганської областей 10 років тому після подій у Будинку профспілок в Одесі зрозуміли, що України як держави більше немає.

«Той день кривавої розправи став точкою неповернення, і питання існування української держави було вирішено. Ця трагедія не має терміну давності, і прощення не буде. Кожен, хто причетний до смертей в Одесі, відповість за свої злочини, і багато покоління їхніх нащадків будуть відповідати», — наводять слова Балицького на своєму сайті пропагандисти «РИА Новости».

А ще росіяни натякають на причетність українців до теракту у Крокусі. «В організації теракту в "Крокусі" та бійні в Одесі чітко простежується один підхід: спочатку атака проти мирних людей, потім підпалив, щоб жертв було якнайбільше», — цитують Пасічника «РИА Новости».

«РИА Новости» сьогодні опублікували заяву офіційної представниці Міністерства закордонних справ РФ Марії Захарової: «Ми переконані, що справедлива відплата рано чи пізно наздожене виконавців і натхненників варварського злочину, який не має терміну давності. Впевнені, що недалеко той день, коли Одеса, скинувши ярмо сучасних бандерівців, знову стане справді вільним містом, де у мирі та злагоді житимуть люди різних національностей».


Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки України вважає, що викривлена росіянами інформація про події в Одесі у 2014 році стала складовою гібридної агресії Росії проти України.

Російська пропаганда регулярно використовує власні злочини як привід для поширення фейків і маніпуляцій, щоб розколоти українське суспільство та виправдати вторгнення РФ в Україну. Так сталось і цього разу, коли 1 травня вже у 2024 році, російські окупанти завдали ракетний удар по Одесі. Там постраждали 14 людей, одного чоловіка госпіталізували у стані середнього ступеня важкості в лікарню. Пошкоджена цивільна інфраструктура, у навколишніх будинках є вибиті вікна. Роспропаганда увімкнула улюблену “пісню” про події в Одесі, які по суті зупинили поширення “русской весны”. Про це сьогодні нагадала пресова служба Донецької обласної державної адміністрації.

Фото: Владислав Нестеренко

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну