Як проходить посівна кампанія 2024 на Криворіжжі

Як проходить посівна кампанія 2024 на Криворіжжі

Фото: Перший Криворізький

У Лозоватському районі Криворіжжя триває посівна компанія. Наразі тут майже засіяли соняшникові поля та готуються до посіву кукурудзи.

Про це повідомляє журналістка «Першого Криворізького» з місця події.

За словами голови Криворізької районної державної адміністрації, Євгена Ситниченка, у цьому році посівна розпочалася вчасно. Соняшник почали сіяти набагато раніше завдяки сприятливим погодним умовам. Вже посіяли 1 500 гектар, залишилось ще 2 поля. Окрім того, вже посіяли озиму та пшеницю, ще готуються до посіву кукурудзи.

На Криворіжжі 10 000 гектар орної землі вже повністю вся розміновано і використовується аграріями. Великогабаритна техніка, добрива, посівний матеріал та паливно-мастильні матеріали зараз уже більш доступні. Тому наразі проблемних питань немає таких, як раніше.

«Аграрники дисципліновані. Як тільки є можливість вийти в поле, то вони одразу виходять», — відзначив Євген Ситниченко.


Хоч поля всі й розміновані, але працівників застерігають бути обережними, адже посадки, балки, яри ще повністю не відпрацьовані, тому трапляються й випадки, коли трактористи наїжджають на міни.

Найбільше на Криворіжжі знаходять вибухонебезпечні предмети 1941-1943 років. Сучасні зразки практично вже не трапляються.

Самі ж аграрники розповідають, що працюють по 12 годин на добу: з 7:00 до 19:00. Вже звикли до роботи у воєнний час та не бояться натрапити на міну.

Директор ТОВ "Велес" Артур Геккієв відзначив, що на виробництво більше впливає не так війна, як те, що знизились ціни на продукцію, а також тіньова політика. Соняшник до війни коштував 23-24 тисячі гривень, наразі сума становить близько 16 тисяч.


На підприємстві також вже майже 2 роки працює й переселенець з села Берестове, що у Бахмутському районі. 69-річний Йосип виїхав разом з дружиною та дочкою звідти у 2022 році. Він встиг лише відв'язати своїх корів, свиней та собак. Вони встигли евакуюватись прямо перед черговим обстрілом села.

Вирішив переїхати на Криворіжжя через те, що його племінник тут. Він виїхав без ніяких речей та грошей, тому довелося шукати роботу.



Загалом же радник голови військової адміністрації Дніпропетровщини Олександр Фастовець відзначив, що для області після початку повномасштабної війни стало характерним й вирощування овочів.


Посилання скопійовано в буфер обміну