Росіяни продовжують використовувати ЗАЕС як військовий об’єкт

Росіяни продовжують використовувати ЗАЕС як військовий об’єкт

Фото: Перший Криворізький

Російські пропагандисти звинувачують українських військових в атаках на ЗАЕС. Розповідаємо що не так з цими повідомленнями.

Рамзан Кадиров у своєму Telegram-каналі опублікував інформацію про те, що бойовики «Ахмату» базуються на території Запорізької атомної станції (ЗАЕС) і виклав відповідне відео. Перебування на станції російських військових та техніки порушує принципи ядерної безпеки.


Водночас пропагандисти країни-аресорки розгорнули масштабну інформаційну кампанію зі звинувачень українських військових в атаках Запорізької АЕС безпілотниками та створенні ядерної загрози.

25 квітня в ефірі телеканалу «Россия 24» голова «Росатому» Олексій Ліхачов розповів прем'єр-міністру РФ Михайлу Мішустіну про те, що нібито Запорізька атомна електростанція перебуває під постійним обстрілом ЗСУ, що створює великі ризики безпеки.

«Головна умова безпеки для Запорізької АЕС – це припинення військових дій у районі атомної станції. Атомна станція знаходиться досить близько від лінії фронту, і українським військам дуже легко до неї дістати з погляду вогневого впливу», — наводять слова окупаційної «директорки із комунікацій» ЗАЕС Євгенії Яшиної на сайті російського державного медіаконгломерату «РИА Новости».

Російська пропаганда розповсюджує ідеї про Україну як «терористичну» країну, а Російська Федерація виступає як «жертва», яка захищається від ядерної катастрофи та наполягає на тому, що відведення українських військ углиб України є головною умовою для безпеки атомної станції.

Таким чином, російські пропагандисти намагаються вплинути на думку МАГАТЕ та світової спільноти та звинуватити Україну у порушенні ядерної безпеки на Запорізькій АЕС та змістити увагу від основного питання — незаконної окупації Запорізької атомної електростанції російськими військами та загрози, яку це створює для ядерної безпеки.

Окупація РФ Запорізької атомної електростанції у березні 2022 року, присутність військових та використання важкого озброєння порушують всі сім принципів ядерної безпеки, які визначені у звіті міжнародних експертів МАГАТЕ.

Український оператор атомних електростанцій «Енергоатом» наполягає на тому, що повернення станції під повний контроль України є єдиним засобом забезпечити її ядерну та радіаційну безпеку, оскільки він є легітимним оператором цього найбільшого в Європі атомного об’єкта.

Фото: Владислав Нестеренко

Редактор: Денис Шабанін

Посилання скопійовано в буфер обміну