Інкубатор імені Зеленського: конспірологічні «розслідування» російських пропагандистів

Інкубатор імені Зеленського: конспірологічні «розслідування» російських пропагандистів

Фото: Перший Криворізький

На білоруському пропагандистському сайті «СБ Беларусь сегодня» вийшло інтерв’ю з росіянкою Мірою Терада — головою «Фонду боротьби з репресіями», який заснував Євген Пригожин, відомий як повар Путіна та засновник ПВК «Вагнер».

В інтерв’ю Міра Терада ділиться «шокуючими подробицями» так званого розслідування щодо секретної програми примусового запліднення українок, яка нібито має розв'язати демографічну кризу в Україні та вивести чисту націю героїв — бойовиків нацбатів.


Фонд заснував у 2021 році Пригожин, а керує ним росіянка Міра Терада (до заміжжя Оксана Вовк), засуджена у США за відмивання грошей. Про це повідомляло державне російське видання «Тасс» 21 травня 2021 року.

Розслідування» побудоване на анонімних свідченнях. Серед зазначених свідків є нібито колишній високопоставлений співробітник Служби безпеки України (СБУ), співробітник Міністерства охорони здоров'я (МОЗ) України та нібито безпосередня учасниця програми з примусового запліднення, яка змогла втекти у Європу та все одно не розкриває своє ім’я.

Пропагандисти посилаються на «секретні укази» Президента України, підзаконні акти СБУ та МОЗ, фото документів не наводять. також на сайті опубліковане відео, яке дуже схоже на ультразвукове дослідження органів малого тазу, проте на сайті запевняють, що на відео зображено процес медичної гінекологічної процедури, що передує штучному заплідненню української учасниці програми «Заратустра».

Інфографіки мають неявні дані:
  • в одному випадку це «прогнози співробітника МОЗ України» (не документ, а припущення),
  • в іншому – карта «клінік-інкубаторів» без конкретних назв цих закладів.

Жодне з цих джерел не можна назвати достовірним.

Окрім відвертої брехні щодо цих лабораторій-інкубаторів, пропагандисти використовують старий наратив про те, що українці — нацисти. Вони публікують фото Гіммлера та дітей, які показують нацистське вітання.

Це не вперше, коли російські пропагандисти поширюють подібні вигадки — про бойових комарів, птахів, біолабораторії тощо на території України. Вони спрямовані на людей, яким притаманно вірити у конспірологічні теорії й легко піддаються маніпуляціям російської пропаганди.

Фото: Владислав Нестеренко

Редактор: Денис Шабанін

Посилання скопійовано в буфер обміну