Які землі дійсно вважаються «ісконно російськими» та чи пов’язані історії України та Росії

Які землі дійсно вважаються «ісконно російськими» та чи пов’язані історії України та Росії

Фото: Перший Криворізький

Чи справді Україна — це «ісконно русскіє зємлі»? Таке часто можна почути від росіян та іноземців, які не знаються на історії нашої держави. Також часто самим українцям та українкам бракує знань і сил доводити очевидне. Вступаючи в суперечку з такими людьми, варто пам’ятати, що Україна та Росія розвивалися за різних історичних умов і в різні періоди. У відео з сурдоперекладом, яке підготували редакції «Першого Криворізького» та «Новин Донбасу», журналісти розібралися і спростували застарілий російський фейк про «русскіє зємлі» на території суверенної держави Україна.

Фахівці Українського інституту національної пам’яті нагадують, що спільне походження українського, російського, білоруського та значною мірою литовського народів сягає середньовічної Русі, об’єднання якої почалося саме з Києва в 9-му столітті.

«Упродовж наступних кількох століть Руссю в широкому значенні називалася вся територія, де визнавали владу київських князів. Але у вузькому значенні під Руссю знали землі середнього Подніпров’я довкола Києва. Землі на північному сході, де згодом сформувалось Московське князівство, у ті часи називали Заліссям. Імперські амбіції Росії з’явилися значно пізніше. Україна не повинна страждати через хвору фантазію сусідів», — пишуть на офіційному сайті Українського інституту національної пам’яті.

А щодо подальшого історичного розвитку двох окремих держав дивіться у відео нижче. Також пропонуємо поділитися цим матеріалом зі своїми друзями, знайомими з вадами слуху. А більше про російську пропаганду та її спростування читайте у нашому спецпроєкті.


Відео: Софія Скиба Альона Музика Олена Ситник Тадеуш Бабеуш

Редактор: Денис Шабанін

Посилання скопійовано в буфер обміну