Європейська зарплата: чого вимагали працівники Арселору під час мирної ходи

Європейська зарплата: чого вимагали працівники Арселору під час мирної ходи

Фото: Перший Криворізький

Сьогодні, 20 квітня, біля квіткового годинника криворізькі працівники Арселору зібрались на мирну ходу, щоб їм підвищили зарплати.

Про це повідомляє журналістка «Першого Криворізького».

Мітингувальники розуміють, що в країні воєнне становище, але ж вони «всі живуть і всі працюють, і працюють на металургійному комбінаті, котрий має світове значення», розповіла одна з робітниць Арселору Оксана.

За останні 4 роки на заводі мала пройти вже 4 рази індексація, однак, за словами Оксани, жодного разу цього не відбулось, як і підвищення зарплати

«Працюючи і день і ніч без вихідних по 12 змін на металургійному виробництві, нашу зарплату прирівняли до прожиткового мінімуму. Тому, коли мінімальна зарплатня піднімалась, то у нас нічого не змінювалось», — зазначила Оксана.

Працівники кажуть, що отримують 9-10 тисяч з урахуванням денних, вечірніх та нічних змін, а також з понаднормовою роботою. Також вони зауважують, що працівник четвертого розряду має зарплату у 8 800 гривень, коли 8 000 — мінімальна зарплата, по закону України, першого розряду.

Окрім того, Оксана відзначила, що 4 роки назад, коли піднімали зарплати, то робітникам підвищили на 10%, а відділу менеджерів — на 30%. Нещодавно ж менеджмент отримав підвищення тихо, щоб «робітники не були знервовані чи якось піднімались».

«Наша профспілка не змогла добитися підвищення зарплати і нам сказали чітко, що до кінця року того не буде. Але ж нам треба якось жити і ходити на роботу, і працювати. І це металургійне виробництво, воно не може бути як мінімальна зарплата. Тому ми тут», — підкреслила працівниця.

Один з монтажників відповів, що сподівається на зарплату на тому рівні, на якому за цю ж роботу у цій же корпорації платять за кордоном:

«Хотілось би, щоб доходити, хоча б, дорівнювали тій зарплаті, що за кордоном. У нас же й третини, мабуть, немає тої зарплатні, що отримують за кордоном по моїй спеціальності монтажника. Хотілося хоча б половину тої зарплати».


Робітники також провели мирну ходу від квіткового годинника до 95-кварталу. Під час якої вони вигукували: «Вимагаємо підвищення зарплат металургам та гірникам», «Вимагаємо зустрічі з гендиректором», «Європейські зарплати».

Під час мітингу також відібрали 13 людей для переговорної групи для зустрічі з генеральним директором. А також написали колективну заяву гендиректору.

Також працівники підкреслюють, що розуміють, що ця мирна хода може призвести до наслідків. Що їхнє керівництво може почати тиснути на них. Але вони планують повторити ходу наступного тижня.



Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну