Ціль — перемогти на полі бою: топ фейків росіян про мобілізацію в Україні

Ціль — перемогти на полі бою: топ фейків росіян про мобілізацію в Україні

Фото: Перший Криворізький

Росія не хоче, щоб українці захищали свою країну. Тому докладає великих зусиль, щоб зірвати мобілізацію й дискредитувати українських військових, в тому числі службовців територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Російські пропагандистські кампанії спрямовані в першу чергу на тих, хто не виконує обов'язків з захисту держави.

Уроки пропаганди нещодавно студентам МГИМО (Московський державний інститут міжнародних відносин Міністерства закордонних справ Російської Федерації) давав Дмитро Рогозін — колишній директор Роскосмосу, нині — пропагандист і сенатор Ради федерації. У раді він представляє окуповану росіянами частину Запорізької області. Він навчав майбутніх журналістів й дипломатів методам «психологічної війни». Він назвав основні методи, які використовує російська пропаганда в інформаційній війні.

1. Так звана «новомова» (новояз - рос.) — коли замість формулювання «російські війська завдали ракетного удару по об'єкту інфраструктури в Харкові» російські ЗМІ напишуть щось на кшталт «жители Харькова услышали хлопок». «Особлива мова» допомагає управляти думкою аудиторії до подій.

2. Дискредитація воєнного й політичного керівництва країни-супротивника. Так, Росія створює безліч фейків про Зеленського, Сирського та інших. Задача: змусити громадян вірити у недбалість, непрофесійність, безвідповідальність військово-політичного керівництва. Росія зокрема тисне на «нелегітимність» знаходження при владі президента Зеленського. В окремому відео ми пояснювали, чому вибори під час війни провести майже неможливо.

3. Залякування. Демонстрація «сили» російської армії й безкомпромісності (тобто жорсткості) в досягненні власної цілі. До цього ж методу належить постійні погрози застосування ядерної зброї, «страшнішими» обстрілами, репресіями та іншим.

Росія вкидає в інформаційний простір безліч фейків, щоб зірвати мобілізацію в українському війську. Наприклад, що Полтавський військкомат підробляє документи підлітків, щоб мобілізувати їх в лави ЗСУ. У новині посилаються на родичів 17-річного хлопця, проте немає жодних тому підтверджень, і викладені фото — підроблені документи. Водночас самі росіяни дійсно створили юнармію.

Або фейк про скору обов'язкову мобілізацію жінок в ЗСУ. Насправді український закон про мобілізацію не передбачає обов’язкової мобілізації жінок. Служба в армії для них виключно добровільна. Обов'язковому військовому обліку підлягають тільки жінки з медичною та фармацевтичною освітою. Більше фейків про мобілізацію — у відео.



Відео: Альона Музика Тадеуш Бабеуш

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну