До реєстру корупціонерів України у 2023 році потрапили 2420 людей

До реєстру корупціонерів України у 2023 році потрапили 2420 людей

Фото: Перший Криворізький

До Реєстру корупціонерів України у 2023 році потрапили 2420 людей. Це майже утричі менше порівняно з 2021 роком. Найбагатшим на корупцію регіоном виявилися Львівщина та Київщина. А найпопулярніша причина потрапляння до реєстру – пропозиція вигоди за дії або бездіяльність у владі.

Про це йдеться на вебсайті Опендатабот.

Протягом трьох останніх років лідером по винесених вироках стала Львівська область. Кількість записів від початку великої війни теж знизилася: якщо у 2021 році їх було 537, то минулоріч — лише 192.

У 2021 році, переважно, люди потрапляли до Реєстру корупціонерів через порушення, пов’язані з деклараціями — 75,9% вироків. У 2023 році частка таких справ скоротилася до 1,6%. Це пов’язано з тим, що від початку повномасштабного вторгнення декларації посадовців не первіряли, а сама подача декларацій не була обов?язковою.

Тож у 2022-2023 роках найбільше людей потрапило до реєстру через пропозицію чи обіцянку неправомірної вигоди за дії або бездіяльність у владі — 38,2% та 53,1% випадків відповідно.

За що отримували покарання?
  • пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі — 53%
  • порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів — 29%
  • зловживання впливом — 6%
  • прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особоюм — 5%
  • привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем — 2%
  • інші — 4%


Найчастіше зловмисників засуджують до штрафів — 92% вироків. Позбавлення волі та громадські роботи або ж іспитовий строк сумарно складають десь 5-8% покарань.

Наразі в Реєстрі є навіть вироки щодо довічного ув’язнення корупціонерів. У такому випадку додаткове покарання за корупцію отримав вже довічно засуджений чоловік. Він запропонував 2 тисячі гривень хабаря працівнику в’язниці, аби той дозволив йому отримати модем «Водафону».

Нове покарання за корупцію доєдналося до попереднього вироку й людина опинилася в Реєстрі корупціонерів як довічно ув'язнена.

Ще один в’язень пропонував 200 доларів щомісяця наглядачу, аби той дозволив йому вільно ходити по території в’язниці. Тепер він має відсидіти додаткових 11 років та потрапив на довічно до реєстру корупціонерів.

Нагадаємо, у Дніпрі викрили медиків МСЕК, які вимагали хабарі за оформлення груп інвалідності.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну