Зміна парадигми: про навчання апостолівських ліцеїстів сьогодні та процес відбудови шкіл

Зміна парадигми: про навчання апостолівських ліцеїстів сьогодні та процес відбудови шкіл

Фото: Перший Криворізький

Ущент зруйновані будівлі апостолівських ліцеїв у Криворізькій громаді все ще нагадують про страшні обстріли російської армії, які майже знищили надію учнів найближчого часу повернутися за шкільні парти. Але адміністрація, педагоги та батьки учнів змогли знайти шляхи часткового відновлення одного із закладів освіти міста.

«Наш апостолівський ліцей №1 був найстаріший у Дніпропетровській області, і ми довго чекали капітального ремонту у 2020 році. У 2021 році 1 вересня наші учні та педагоги тільки вийшли в нову, відбудовану школу, яку реконструювали в межах урядової програми «Велике будівництво». Але недовго ми раділи, тому що в липні ворог випустив ракети по наших освітніх закладах. Я живу біля ліцею №1, який постраждав найбільше, і як зараз пам’ятаю, що тієї пекельної ночі молила Бога, щоб хоч наш ліцей уцілів», — говорить Наталія Ясковець, директорка Апостолівського ліцею №3.

Зруйновані українські заклади освіти — ще одне підтвердження того, що російська армія веде війну проти цивільного населення. За даними Міністерства освіти і науки України станом на кінець 2023 року російська армія повністю знищила понад 350 навчальних закладів і майже 4 000 закладів пошкодила.


Також сьогодні відомо, що найбільше пошкоджених і зруйнованих установ освіти в Донецькій області. Значні втрати також зафіксовано в Харківській, Херсонській, Дніпропетровській і Запорізькій областях. Однією з найбільш постраждалих сфер за сумою збитків в Україні є освіта.

За даними МОН на серпень 2023 року прямі збитки оцінюються в 9,7 мільярда гривень, а найбільші збитки від руйнувань і пошкоджень установ освіти відмічені в Харківській, Донецькій, Чернігівській, Запорізькій та Київській областях.

Про поступове відновлення освіти в Апостолівській громаді


Сьогодні в одному з корпусів Апостолівського ліцею №3 частково запустили очне навчання для учнів початкових класів трьох навчальних закладів. Педагоги трьох ліцеїв також об’єдналися, щоб продовжити навчати дітей міста.
Зазначимо, що 22 липня 2022 року армія РФ обстріляла три ліцеї, два з яких не підлягають відновленню — лише повному демонтажу та відбудові з нуля.



А ось один із корпусів ліцею №3 змогли відновити повністю, навіть зберігши інклюзивність для учнів з інвалідністю.


«На початку 2023 року ми змогли підписати меморандум на майже 100 тисяч євро з чеською гуманітарною організацією «Людина в біді», яка допомогла відновити 600 м? покрівлі, закупити і встановити 49 металопластикових вікон. Також ми залучили кошти з міського бюджету для ремонту всередині найменш пошкодженого корпусу ліцею №3 та ремонту в укритті.

Сьогодні в навчальному закладі змішане навчання, тобто діти навчаються по змінах», — розповідає Леся Міхно, секретарка Апостолівської міської ради.






Скрін зі сторінки у соцмережах Лесі Міхно про візит представників ГО «Людина в біді»

До початку повномасштабного вторгнення російської армії тільки в місті Апостолове жило понад 2 000 дітей, у кожному з трьох ліцеїв навчалися приблизно по 650 учнів. Але понад 30% дітей разом зі своїми родинами виїхали за кордон, тож тепер перед місцевою адміністрацією та освітянами постала проблема не тільки відновлення ліцеїв, а й повернення апостолівських школярів до України.




Директорка Апостолівського ліцею №3 Наталія Ясковець говорить, що майже всі учні, які зараз перебувають в інших містах і країнах, продовжують здобувати знання онлайн у рідних закладах освіти й навіть поєднують це навчання з навчанням в іноземних закладах.

«Ми питаємо наших учнів, які за кордоном, чи хочуть вони повернутися, і вони в один голос кажуть, що так, що дуже сумують і вірять у перемогу. Також у нас є дві вчительки, які живуть зараз за кордоном, але продовжують працювати онлайн», — говорить Наталія Ясковець.

Наталія Ясковець також розповідає, що надія повернути українських учнів і педагогів у країну є, тому що процес відновлення освітніх закладів почався попри щоденні ворожі обстріли.

Прибирання території пошкоджених закладів освіти і навіть їх озеленення


Після ракетних ударів освітяни апостолівських ліцеїв швидко оговталися, — з усмішкою та сльозами на очах згадує директорка ліцею №3. Уже на наступний день після обстрілів учителі разом із батьками учнів почали наводити лад на подвір’ях навчальних закладів.

«Як згадаю, тоді всі вчителі прийшли сюди, почали розгрібати, почали наводити порядки, батьки також допомагали нам. Тому велика вдячність і вчителям, і батькам ліцею. Потрохи почали оговтуватися, наводить порядки, тому що ми віримо, що одного дня ми вийдемо на повноцінне навчання. Наш ліцей один зберігся та підлягає відновленню, тому ми просто повинні докладати всі сили для того, щоб його відбудувати», — говорить Наталія Ясковець.


Сьогодні, окрім часткового повернення до очного навчання та консультацій, на базі ліцею проводять різні заходи для учнів і педагогів, звісно, коли це дозволяє безпекова ситуація в місті.

Наприклад, у березні й квітні для учнів середніх і молодших класів провели вже декілька психосоціальних занять «Рух, ігри, спорт, креативність» за підтримки Німецького Фонду в Україні Terre des hommes в межах проєкту «Підготовка шкіл до соціальної згуртованості».



Скрін зі сторінки у фейсбук Апостолівського ліцею №3


А ось педагоги ліцею №1 долучилися до акції «За чисте довкілля», приуроченої до Дня довкілля, і вийшли прибирати територію закладу освіти.

«Тепле весняне сонечко, щире спілкування та злагодженість колективу сприяли чудовому настрою і плідній роботі.

Разом ми прибрали територію школи, квітники та спортивний майданчик, який єдиний уцілів після ворожих обстрілів. Поки умови дозволяють, маємо жити й підтримувати порядок у своєму навчальному закладі та місті. Чисто — це теж перемога», — написала вчителька ліцею Ірина Гілічук.



Скрін зі сторінки у фейсбук Апостолівського ліцею №1

Зазначимо, що, окрім пошкоджених ліцеїв і житлових будинків, в Апостолівській громаді є проблема з централізованим водопостачанням, це наслідок знищення окупантами Каховської ГЕС та зневоднення водосховища, з якого Криворізька громада отримувала воду. Але і це не стало на заваді працівникам апостолівських ліцеїв підтримувати території зеленими та квітучими.

«Звісно, у перші місяці після руйнації Каховського водосховища не стояло питання догляду за зеленими насадженнями на території ліцею, тоді ми думали про те, як забезпечити себе водою. Але згодом нам почали підвозити технічну воду, встановлювати бочки з питною водою, бурити скважини та встановлювати бювети. У ліцеї встановили так звані гідрофори, завдяки яким у нас у навчальному закладі є вода, якою ми поливаємо наші зелені насадження на території школи», — говорить Ірина Ніколюк, озеленювачка Апостолівського ліцею №3.

Залучення коштів для відбудови закладів освіти


Поки місцева влада Апостолового не може озвучити точні суми збитків і потрібних коштів для повної відбудови трьох місцевих ліцеїв. Але окрім залучення коштів міжнародних організацій, зараз із міського бюджету фінансуються проєктно-кошторисні документації для відбудови освітніх закладів.

«Це дуже великі кошти, і ми чітко розуміємо, що міський бюджет не потягне повністю відбудову навчальних закладів. Тому ми шукали та продовжуємо шукати допомогу від держави та іноземних партнерів.

І можливо, здається, що в прифронтові міста й села приїжджають багато волонтерських і громадських організацій, але не всі готові та мають можливість допомогти так глобально, як, наприклад, організація «Людина в біді», яка, окрім відбудови одного з корпусів ліцею, допомогла відбудувати багатоквартирні та приватні будинки мешканців громади. Я хочу зазначити, що ми дуже вдячні й іншим організаціям, які прийшли нам на допомогу, коли ми так цього потребували», — розповідає Леся Міхно.

Тільки за 2022 рік у результаті обстрілів РФ в Апостолівській громаді було пошкоджено понад 200 багатоквартирних і приватних будинків, які сьогодні майже всі вдалося відновити коштом таких організацій, як Товариство Червоного Хреста України, Міжнародна організація з міграції (МОМ) та інші.

«Волонтери та співробітники різних організацій дуже допомогли в плані відбудови: у багатоповерхівках перекривали дахи, вставляли вікна, робили ремонти в під’їздах, вставляли двері металеві та надавали адресну допомогу мешканцям. Працювали дійсно спеціалісти, і ми за це дуже вдячні», — говорить секретарка Апостолівської міської ради.
Фото відновлених багатоквартирних будинків, які були пошкоджені після прильоту на подвір'я ліцею №3

Повернемося до освітніх закладів. За результатами дослідження «Війна та освіта. Два роки повномасштабного вторгнення», яке провів благодійний фонд «SavED», у 83% українських громад, які були деокуповані або постраждали від бойових дій, залучають кошти для відновлення й покращення закладів освіти поза місцевим бюджетом.

Також у дослідженні від «SavED» пишуть, що для відновлення навчання в закладах освіти громади України залучають як кошти місцевого бюджету, так і:

  • закордонну допомогу — 59%;
  • кошти бюджету області — 53%;
  • допомогу українських благодійних організацій — 27%.

Апостолівська громада також не стала винятком, тому, окрім залучення коштів чеської організації «Людина в біді» для відновлення роботи одного з корпусів ліцею, за підтримки американської некомерційної організації «Nova Ukraine» освітяни змогли відкрити на базі вцілілої частини закладу освітній центр «Змістовно».

У цьому центрі працюють понад дев’ять гуртків для школярів від початкових до старших класів за 9 напрямами.



Попри загальну тезу про втомленість партнерів від війни ця допомога залишається постійною й актуальною і сьогодні. І хоча ситуація щодня змінюється, саме бажання українців відбудувати свою країну та знаходити нові можливості лишається незмінним. Яскравим прикладом цього служить досвід Апостолівської громади.


Ми створили цей матеріал як учасники Мережі «Вікно Відновлення». Усе про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі.

Фото: Тадеуш Бабеуш

Посилання скопійовано в буфер обміну