Які факти про Кривий Ріг знають місцеві жителі: опитування

Які факти про Кривий Ріг знають місцеві жителі: опитування

Фото: Перший Криворізький

Днями журналісти онлайн-медіа "Перший Криворізький" опитали містян про те, які факти вони знають про Кривий Ріг. Що розповіли криворіжці читайте у матеріалі 1kr.ua.

Найпоширеніший факт про Кривий Ріг серед жителів міста — Кривий Ріг найдовше місто в Європі.

На офіційному вебсайті виконкому Криворізької міськради офіційно зазначено, що протяжність міста з півночі на південь — 126 кілометрів.

Микола Єрошкін, який є керівником організації екстремального туризму «Дангіон», вирішив пройти місто з півночі на південь, щоб дізнатись реальну протяжність. Шлях подолав за 21 годину і з’ясував, що довжина міста становить 88,8 кілометрів. Проте, не зважаючи на це, Кривий Ріг продовжує залишатись найдовшим містом Європи.

До речі, найдовше місто у світі - столиця Мексики - Мехіко-сіті завдовжки 200 кілометрів.

Другий за популярністю факт: Кривий Ріг — місто з найбруднішим повітрям і просто брудне місто.

Насправді Кривий Ріг займає аж 13 місце з забруднення повітря, перші три займають Дніпро, Кам’янське та Одеса, а столиця посідає 5 місце.

Мешканець Кривого Рогу сказав:
«Кривий Ріг — це промисловий гігант, який охоплює весь виробничий ланцюжок. Від видобутку залізної руди та виробництва коксу до виготовлення готової металопродукції.»

Але це ще не все, нашому місту ще є чим хвалитися:
У Кривому Розі є найпотужніша доменна піч у Європі, її використовують для виплавки чавуну.

Також у нас є найглибша шахта Європи. Це шахта “Батьківщина”. Її відкрили в 1972 році та протягом багатьох років вона покривала майже 60% потреби залізняку СРСР. Глибина шахти становить 1580 метрів.

А ще в місті найбільший кар’єр у Європі. Це Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат (ІнГЗК). Розробка у кар’єрі розпочалася у 1955 році. За роки видобутку його глибина сягнула 426 метрів. Покладів залізняку в ньому вистачить орієнтовно до 2050 року. Також кар'єр входить також до списку найбільших кар’єрів усього світу.

Ще люди називали так звані визначні місця Кривого Рогу, як метротрам, кар’єри, кільце 95. І справді, всі гості міста люблять знайомитися з цими місцями через їхню унікальність.

Криворізький метротрам унікальний, такого немає в жодному іншому місті України. Він складається з двох ліній, протяжністю 18 кілометрів та 11 станцій: 3 повністю підземні, 3 напівназемні та інші наземні. Це міська пам’ятка, яка щодня перевозить близько 80 тисяч пасажирів.

Криворожанка сказала:
«У Кривому Розі живуть гарні, цікаві й талановиті люди, також в місті багато осередків культури.


У місті є 18 палаців культури, більше десятка музеїв, а також усілякі галереї та майстерні. Тут часто проводять концерти, виставки, цікаві лекції та інші культурні заходи.

Деякі опитувані містяни розповідали, що дуже люблять Кривий Ріг та не хотіли б їхати з нього. А не місцеві далеко не завжди цікавилися фактами про місто.

Також місцеві згадали й про те, що Кривий Ріг — це місто нашого президента.


Щоб дізнаватись про новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-канала "Першого Криворізького" .

Посилання скопійовано в буфер обміну