Від ремонту до професійного розвитку: допомога переселенцям у Софіївській громаді

Від ремонту до професійного розвитку: допомога переселенцям у Софіївській громаді

Фото: Перший Криворізький

У Софіївській громаді Криворізького району, що розташована на півдні України, створюється нова дійсність для сотень переселенців, яким довелося покинути свої домівки через повномасштабну війну РФ в Україні. За останні роки ця громада радо прийняла понад 840 людей — це близько 300 сімей.

Журналісти онлайн-медіа «Перший Криворізький» поспілкувалися з представниками адміністрації громади та переселенцями, яким довелося облаштовувати своє життя на новому місці.

«Своїми та силами міжнародних, всеукраїнських фондів намагаємося допомагати переселенцям у багатьох напрямах. Окрім ремонту в гуртожитку та відділу стаціонарного догляду, де живуть переселенці, які не можуть самостійно за собою доглядати, сприяємо в працевлаштуванні наших нових мешканців. Сьогодні вони працюють у медичній, освітній, сільськогосподарській галузях», — говорить Петро Сегедій, голова Софіївської громади.


Зусиллями благодійних фондів і міжнародних організацій у софіївському гуртожитку, який став новим домом для 21 людини, зробили ремонт кухні та кімнат. Марина Ятманова, комендантка гуртожитку, зазначила, що часткові ремонтні роботи зробили коштом міжнародної організації, а всю необхідну побутову техніку та меблі для кухні в гуртожитку надав благодійний фонд «Право на захист».



Окрім спільної кухні, у гуртожитку коштом благодійної організації зробили косметичний ремонт кімнат переселенців. Але сьогодні залишається актуальним питання капітального ремонту будівлі гуртожитку. Петро Сегедій, голова Софіївської громади, повідомив журналістам нашого медіа, що зараз активно займаються пошуком коштів для ремонту фасадної частини гуртожитку.



«Так, дійсно вдячні за частковий ремонт, але дуже чекаємо, коли будівлю гуртожитку відремонтують повністю. Дуже зручно, що поряд є громадська пральня, де можна здати речі та забрати їх уже чистими й сухими. Це гарне місце для тимчасового перебування, і ми за це вдячні, але дуже сумуємо за домівкою та плануємо повертатися.

Я раніше не розуміла, коли знайомі, які у 2014 році приїхали до нашого села з Луганська, казали завжди, що поїхати б за стіни рідні потриматися. То тепер я їх розумію. Хоча б за стіни потриматися, коли все зробили своїми руками…», — говорить Юлія Вашечко, переселенка з Луганщини.


На фото Юлія Вашечко, яка сьогодні працює старшою медсестрою в Софіївській лікарні, у вільний час займається волонтерством разом із ГО «Берегині України», а спокій знаходить, коли робить картини з бісеру.


Поряд із будівлею гуртожитку для переселенців та інших мешканців громади облаштували сучасну громадську пральню, де послуги прання для переселенців надають безплатно, а для місцевих встановлені свої ціни.



«Пральня відкрилася у 2022 році завдяки благодійному фонду «Сила жінки», за підтримки адміністрації нашої громади. Для людей, які приносять свій одяг, у нас є правило: речей не більше 5 кілограмів для одного прання. Вероніка Степанівна — людина, яка тут працює, у присутності людей передивляється одяг, закладає в машинку при них порошок, одяг і каже, через скільки годин повинна прийти людина за своїми речами», — говорить Інна Кошеленко, завідувачка відділення стаціонарного догляду Софіївського центру надання соцпослуг.


Така спільна діяльність громади, підтримана міжнародними фондами, створює нову надію на краще майбутнє для тих, хто втратив свій дім через війну. У софіївській спільноті доводять, що колективні зусилля можуть принести справжні зміни та допомагають подолати навіть найбільші випробування.

Про ремонт у гуртожитку та стаціонарному відділені, де живуть переселенці та переселенки, які не можуть самостійно себе обслуговувати, дивіться у відеорепортажі «Першого Криворізького» нижче.




Ми створили цей матеріал як учасники Мережі «Вікно Відновлення». Усе про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі.


Фото: Тадеуш Бабеуш

Відео: Тадеуш Бабеуш

Посилання скопійовано в буфер обміну