Криворіжців попереджають про небезпечність контакту з алергенними кліщами домового пилу

Криворіжців попереджають про небезпечність контакту з алергенними кліщами домового пилу

Фото: molbuk.ua (ілюстрація)

З кожним роком зростає кількість захворювань, спричинених різними алергенами, головними із яких є кліщі домового пилу. Криворіжців попереджають про небезпечність контакту з ними.

Про це йдеться на сайті Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Читайте також: За тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло понад 132 тисячі людей

Кліщі домового пилу мікроскопічно малі, їхні розміри складають від 0,10 до 0,22 міліметрів. На перший погляд вони безпечні: на людину не нападають, не кусаються і кров не п’ють.

Однак, у їх хітинових покривах та виділеннях міститься дуже сильний алерген, який змішується з домовим пилом і потрапляє на слизові оболонки людини, викликаючи алергію, що супроводжується такими симптомами, як кон’юнктивіт, нежить, чихання, кашель, шкірні висипання тощо.

Наші помешкання забезпечують їм найкомфортнішу обстановку:
  • вологість 70-80%;
  • температуру 20-25 градусів.

Кількість кліщів у кімнатах квартири або будинку різна. Найбільше їх можна знайти у спальні, де 1 грам пилу може містити від 3 до 15 тисяч кліщів.

Кліщі полюбляють сирість. Смертельно небезпечними для алергенних кліщів є прямі сонячні промені.

Вони харчуються виключно продуктами відлущування шкіри: клітинами, лусочками, волосками та іншими роговими частинками шкіри.

Улюблені місця їх розповсюдження – постіль людини, матраци, подушки, ковдри, підвіконня, килими, радіатори опалення, м’які іграшки, штучні квіти, штори.

Засобами профілакики алергії, спричиненої кліщами домового пилу, є:
  • заміна подушок, ковдр з пір’я на синтетичні;
  • хімічна чистка речей не рідше одного разу на рік;
  • своєчасне прання постільної білизни, наматрацників при температурі не нижче 65 градусів із застосуванням протиалергенних добавок;
  • застосуванням пилососів та пароочищувачів різних типів;
  • вологе прибирання приміщень з використанням сучасних миючих засобів;
  • систематичне провітрювання або кондиціювання приміщень;
  • використання сучасних засобів для боротьби з кліщами домового пилу «Алергофф», «Сталораль» або акарицидів рослинного походження: ефірні олії лаванди, полину тощо.

Треба пам’ятати, що при проявах алергічних захворювань (риніт, дерматит, алергічні бронхіти, бронхіальна астма) необхідно звернутися до сімейного лікаря, алерголога або дерматолога для своєчасного обстеження та призначення лікування.

Для того, щоб впевнитись, що ваші оселі є вільними від небажаних «співмешканців», доцільно дослідити зразки побутового пороху на наявність алергенних кліщів.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну