Чи під питанням безпечне освітнє середовище у Кривому Розі: про відбудову одного з найбільших шкільних укриттів міста

Чи під питанням безпечне освітнє середовище у Кривому Розі: про відбудову одного з найбільших шкільних укриттів міста

Фото: Перший Криворізький

У Кривому Розі продовжується відновлення безпечних укриттів у навчальних закладах міста. Але попри запущений процес відбудови безпекове питання освітнього середовища в місті й загалом в Україні актуальне. Журналісти редакції «Першого Криворізького» в матеріалі нижче розкажуть про досвід місцевої гімназії №117 із залучення коштів міського бюджету та благодійного фонду для ремонту укриття, яке може вмістити понад 400 учнів і педагогів.

«Безпечне освітнє середовище зараз — це дуже велике та важливе питання. І для нас донедавна воно було актуальним, коли наше укриття не було таким комфортним і безпечним, як зараз. Тоді ми розуміли, що про очне навчання можемо й не мріяти, але сьогодні ми раді зустрічатися з учнями під час очних консультацій і почуватись у безпеці», — говорить Олена Угліцька, директорка Криворізької гімназії №117.

У навчальних закладах Кривого Рогу та району навчаються понад 75 тисяч дітей. У Криворізькому районі діють усього 458 навчальних закладів, із них 190 шкіл, із яких 30 працюють офлайн, а решта — на дистанційній і змішаній формах навчання.

Залучення коштів на ремонт одного з найбільших шкільних укриттів


Криворізька гімназія №117, що розташована в Тернівському районі міста, стала одним із трьох навчальних закладів, які пройшли відбір та отримали кошти в межах благодійного проєкту «Freedom Space». Усього в Україні за цим проєктом облаштували понад 30 укриттів у школах і дитячих садочках.



Олена Угліцька розповідає, що спочатку навчальний заклад отримав 648 тисяч гривень із міського бюджету, але цих коштів на таке велике укриття було недостатньо, тому освітянам запропонували взяти участь у відборі на благодійний проєкт, який фінансує благодійний фонд «Допоможемо разом».

«Наскільки я знаю, то не тільки ми подали заявку на участь у проєкті, а й інші навчальні заклади, але перемогли тільки три: наша гімназія, Покровський ліцей і гімназія №56. Загальний бюджет ремонту та обладнання нашого укриття становив 3 мільйони гривень», — пояснює директорка гімназії.

Саме укриття забезпечили необхідними меблями, дитячими килимками, зручними кріслами, м’якими іграшками та кінопроєктором. Також у сховищі облаштували туалети, опалення й навіть окремий медичний кабінет.



«Дистанційне навчання — це складно для багатьох дітей. І сприйняття нових знань не таке, як офлайн. А поява такого укриття для нас — гарна можливість поспілкуватися з друзями, з учителями, навчитися чогось у школі. А якщо брати дитяче самоврядування, то це можливість збиратися й формувати це шкільне самоврядування», — говорить Софія Сус, голова учнівського самоврядування в гімназії №117.


Сьогодні в Криворізькій гімназії освіту здобувають 513 дітей, але навчання відбувається онлайн з очними консультаціями.

«Разом із моїм заступником ми склали графік відвідування учнями консультацій у гімназії. І незважаючи на те, що за актом визначено 450 місць в укритті, ми маємо змогу посадити кожного зі своїх дітей у цьому приміщенні. Але поки ми не можемо їх вивести всіх, тому що форма нашого навчання — онлайн-консультаціями. Ми поки пробуємо та намагаємося зрозуміти, як для наших учнів буде краще та безпечно, тому що це для нас першочергово», — говорить Олена Угліцька.

У відеорепортажі від «Першого Криворізького» можна побачити відремонтоване укриття гімназії №117.




Ми створили цей матеріал як учасники Мережі «Вікно Відновлення». Усе про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі.

Фото: Тадеуш Бабеуш

Відео: Тадеуш Бабеуш Дарія Коломоєць

Посилання скопійовано в буфер обміну