Кордони будуть закриті навіть після закінчення війни: росіяни розповсюджують новий фейк

Кордони будуть закриті навіть після закінчення війни: росіяни розповсюджують новий фейк

Фото: Перший Криворізький

Днями у соцмережах фейсбук та Х (колишній твітер), а також у російських Z-каналах пропагандисти розповсюджували фейкову інформацію про те, що голова Офісу президента України Андрій Єрмак в інтерв'ю американському виданню «Politico» запропонував зберегти воєнний стан навіть після закінчення так званої СВО.

Як запевняють російські фейкороби, Єрмак нібито заявив, що «після закінчення війни не можна скасовувати воєнний стан. Хоча б кілька років українці мають відбудовувати країну. До того ж наші люди вже звикли жити за закритих кордонів та інших обмежень».

російська дезінформація про Андрія Єрмака

Шеф-редактор видання «Хвиля» Юрій Романенко не перевірив інформацію та опублікував її у себе на сторінці у Фейсбук. Пізніше він видалив цей пост та написав новий, де підтвердив, що не знайшов цієї цитати у Politico.

російська дезінформація про Андрія Єрмака

Радниця з питань комунікацій Керівника Офісу Президента України Дарія Зарівна відреагувала на цей розповсюдження фейку та спростувала його у себе в Telegram-каналі.

«У соцмережах розповсюджують фейк з буцімто цитатою керівника Офісу Андрія Єрмака виданню Politico, яка є цілковито і повністю вигаданою. Жодних таких коментарів Андрій Єрмак не давав. Завжди перевіряйте інформацію», — написала посадовиця.
Також пропагандисти продовжують наполягати на тому, що Єрмак пропонує встановити в країні «незаконну диктатуру Зеленського на невизначений час, а населення перетворити на безсловесних рабів». Адже нібито закінчився термін президентських повноважень Володимира Зеленського і в країні мали пройти президентські вибори, які «незаконно» скасували.

Читайте також: Захопив владу і планує втекти у США: свіжий топ фейків про Зеленського

Насправді Центральна виборча комісія не бачить ніяких проблем із законністю перебування Володимира Зеленського на посаді Президента України. Вибори нового президента мають бути оголошені протягом 30 днів після закінчення дії воєнного стану.

Читайте більше про російські фейки та пропаганду у спецпроєкті «Боротьба з дезінформацією».

Редактор: Денис Шабанін

Посилання скопійовано в буфер обміну