В Україну доставили 108 тисяч доз вакцини проти кору, паротиту і краснухи

В Україну доставили 108 тисяч доз вакцини проти кору, паротиту і краснухи

Фото: Міністерство охорони здоров'я України

В Україну доставили 108 тисяч доз вакцини проти кору, паротиту і краснухи (КПК) для проведення безоплатних щеплень для дітей.

Про це йдеться на вебсайті Міністерства охорони здоров'я України

Вакцину проти кору, паротиту та краснухи (КПК) використовують для здійснення безкоштовних щеплень відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень.


Кожна дитина повинна отримати дві дози вакцини КПК - у віці 12 місяців та у 6 років. Щеплення є безкоштовними і сприяють формуванню специфічного імунітету проти кору, паротиту та краснухи, а також полегшують перебіг захворювання та допомагають уникнути ускладнень, таких як пневмонія, отит (вушна інфекція), енцефаліт (запалення мозку), паненцефаліт (захворювання головного мозку).

Ліків проти кору не існує, тому вакцинація є єдиним засобом захисту від цього захворювання в світі.

Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде сказав:
«Ця поставка вакцин забезпечить по одній дозі вакцини для кожної зі 100 000 дітей. Вакцинація — єдиний захист проти кору, адже ліків від цієї хвороби не існує. Щеплення допоможе захистити вашу дитину і запобігти поширенню інфекцій, що особливо важливо в умовах війни. Дві дози вакцини КПК — у 12 місяців та у 6 років — забезпечують ефективний захист від кору. Тож нагадуємо батькам, що важливо вчасно відвести своїх дітей на щеплення».
У 2023 році в Україні зафіксували 55 випадків захворювання на кір у 13 регіонах, серед яких була 31 дитина. У минулому році покриття щепленнями проти кору серед дітей віком до одного року склало 92,4%.

З метою запобігання спалахам захворювання, особливо в умовах конфлікту, додатковим фактором ризику є скупчення людей, наприклад, в укриттях під час повітряних тривог. Тому вчасна імунізація дітей і дорослих проти кору та інших захворювань, які можна запобігти вакцинацією, є надзвичайно важливою.

У літній період 2023 року оголосили загальнонаціональна кампанія з "наздоганяючої вакцинації" проти кору.

Протягом трьох місяців за цією програмою вакциновали 153 493 дітей, які через війну, зміну місця проживання або інші обставини пропустили планові щеплення. З них 68 488 дітей віком від 2 до 17 років отримали першу дозу вакцини, а 85 005 дітей віком від 7 до 17 років — другу дозу.

Усі вакцини, передбачені Національним календарем профілактичних щеплень доступні в Україні і надаються безкоштовно. Важливо перевірити, чи має ваша дитина всі необхідні щеплення згідно з віком, а також переглянути свій власний графік ревакцинації за останні 10 років.

Також важливо вакцинуватися проти COVID-19, хоча ця вакцина не включена до Національного календаря. Якщо ви пропустили якесь з щеплень, необхідно скористатися послугами терапевта, сімейного лікаря чи педіатра для складання індивідуального графіка щеплень.

Раніше ми писали про те, що Україна отримала понад мільйон доз вакцини проти дифтерії та правця зі зменшеним вмістом антигену.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну