Дорожче на мільйон гривень: порушення закупівлі дронів у Кривому Розі

Дорожче на мільйон гривень: порушення закупівлі дронів у Кривому Розі

Фото: Перший Криворізький

Державні аудитори під час моніторингу закупівель виконкому Криворізької міськради на початку 2024 року знайшли порушення та недоліки у процесі проведення тендера із закупівлі дронів для фронту.

Про це повідомляє Державна аудиторська служба України.

Криворізька міськрада як один із лідерів серед регіонів із закупівлі дронів для потреб армії на початку січня оголосила про черговий тендер: придбання квадрокоптерів на суму понад 25 мільйонів гривень.

В електронних торгах взяли участь 4 учасники:
  • ФОП Таран Іван Сергійович;
  • ТОВ «ІНКОС ІНДАСТРІ»;
  • ТОВ «ПОСТАЧТОРГ-ПЛЮС»;
  • ТОВ «БАГІРОВ ШИПІНГ ЕЙДЖЕНС».
За результатами розгляду електронною системою найбільш економічно вигідною було визначено пропозицію ФОП Таран Іван Сергійович на суму 19 мільйонів 968 тисяч гривень без ПДВ.

Але замовник відхилив економічно вигідну пропозицію.

Натомість переможцем торгів визначили іншого учасника – ТОВ «ІНКОС ІНДАСТРІ» – з пропозицією на майже 1 мільйон гривень дорожчою за запропоновану приватним підприємцем.

Державні аудитори з’ясували, що ТОВ «ІНКОС ІНДАСТРІ» мало передати заявлені квадрокоптери міськраді Кривого Рогу до 12 лютого 2024 року. Проте не зробили цього, аргументуючи перенесення угоди тривалими новорічними святами у виробника (країна виробника – Китай) та перевантаженням виробничих потужностей. Згідно з новою додатковою угодою тепер товар має бути поставлено до 1 квітня 2024 року. При цьому ТОВ «ІНКОС ІНДАСТРІ» не надала документального підтвердження виникнення обставин, які є причиною збільшення термінів поставки квадрокоптерів, і відповідно строків виконання зобов’язань щодо передачі товару.

З огляду на встановлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель, Держаудитслужба зобов’язала розірвати договір та у встановлені законодавством строки оприлюднити через електронну систему закупівель інформацію про вжиття таких заходів.

Читайте більше про те, на що йдуть кошти платників податків у спецпроєкті «Бюджет Кривого Рогу».

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну