Криворіжці в Дії зможуть реєструвати пошкоджене майно у міжнародному Реєстрі збитків

Криворіжці в Дії зможуть реєструвати пошкоджене майно у міжнародному Реєстрі збитків

Фото: Перший Криворізький

Вже з квітня криворіжці, чиє майно пошкоджене чи знищене внаслідок російських атак, зможуть його внести у міжнародний Реєстр збитків через Дію.

Про це повідомляє Мінцифра у Telegram-каналі.

У 2023 році під егідою Ради Європи створили міжнародний Реєстр збитків, щоб збирати усі докази воєнних злочинів армії РФ в Україні.

«Інформація з Реєстру дає змогу показати міжнародній спільноті обсяги та наслідки російського вторгнення, а згодом запустити механізм виплати компенсації», — зазначається в дописі.

Реєстр збитків — це перший випадок міжнародного обміну даними між Україною та Євросоюзом, для якого використовуватимуть Дію.

Спочатку надіслати заяви про пошкоджене та знищене житло можна буде лише за наявності Акту про обстеження від місцевої влади. Але згодом цієї вимоги не буде.

Також зазначається, що надалі планується розширити послугу, щоб українці могли подавати через Дію заяви про шкоду життю, здоров?ю, випадки тортур та сексуальне насильство. А також подавати заяви про шкоду інфраструктурі та відшкодування збитків для бізнесу.

«На сьогодні до Реєстру долучилися 43 країни та ЄС, в тому числі США, Японія та Канада. Головна мета Реєстру — зафіксувати всі заяви про шкоду, яку завдала війна, щоб росія виплатила Україні та українцям справедливі репарації», — написав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму дописі у Telegram.

Нагадаємо, в Україні запрацювала «Єдина ветеранська лінія».

Посилання скопійовано в буфер обміну