Родини криворізьких військових розробили можливі етапи демобілізації

Родини криворізьких військових розробили можливі етапи демобілізації

Фото: Перший Криворізький

Сьогодні, 24 березня, на 9-ому всеукраїнському пікеті в підтримку демобілізації у Кривому Розі родини військових збирали підписи у 5 екземплярах звернень, де запропоновані можливі етапи демобілізації.

Про це повідомляє журналістка «Першого Криворізького».

На початку пікету родини військових збирали 5 екземплярів звернень, які згодом відправлять комітету Нацбезпеки, Президенту України, Головнокомандувачу ЗСУ Сирському, голові Верховної Ради та Міністру оборони, кожному окремо.

«Будемо відправляти для того, щоб вони нам все-таки надали відповідь. Ми пропонуємо вже чіткий механізм, як це можна все врегулювати, щоб було поетапно, щоб не було провалу фронту, щоб наші чоловіки і батьки змогли звідти повернутися, реабілітуватися, пробути якийсь час саме в цивільному житті, а не просто ротації, які нам пропонують», — розповіла організаторка пікету Лілія Цьома.
Цей механізм включає:

  • у тилу — 36 місяців, 1 день служби залишається рахуватись за 1 день,
  • лінія зіткнення — 1 день служби, щоб рахувався за 3 дні,
  • зона виконання бойових дій — 1 день служби, щоб рахувався за 2 дні служби у тилу,
  • для тих хто перебуває на лікуванні через поранення або травму у зв'язку з захистом Батьківщини — 1 день лікарняного, щоб рахувався за 3 дні служби.

Також на зустрічі з членом комітету Нацбезпеки Олександром Федієнко, за словами Лілії, він обіцяв подібне звернення передати на комітет:

«Але ми, вже керуючись статтями Конституції, розробили нове звернення для того, щоб нам ще і на це звернення надали відповідь, чому так не можна зробити».


Під час пікету сини організаторки продемонстрували, як цивільні реагують та допомагають військовим, які захищають їх від «шахедів» та ракет кожного дня.

З демонстрації можна зрозуміти, що коли захисники просять про допомогу, щоб зібрати кошти на необхідне обладнання, деякі цивільні відповідають: «Нехай депутати зі своїх зарплат закривають».

Коли ж мешканців просять вклонитися, адже Герой «на щиті» їде, то можна почути вислови на кшталт: «Нащо ця "показуха"».

Коли ж військовим необхідна заміна, бо вони втомилися, у них немає сил і їм треба дати перепочити, то люди можуть відповісти: «Спочатку сини депутатів, це по-перше, по-друге, я плачу податки, а по-третє, де це таке бачено, щоб цивільний захищав військового».

«Але я хочу, щоб всі ви знали, що раніше, 2 роки тому, військові теж були цивільні», — додав син Лілії.

Через це родини військових закликають владу встановити чіткі терміни служби. А мешканців — підтримувати військових і подібні мирні акції, відвідуючи їх.



Так, Ганна, дружина одного з військових, разом зі своєю неповнолітньою дочкою на пікеті підтримують свого чоловіка та батька, який вже 2 роки на війні. В останній раз вони бачились майже півроку тому:

«За два роки вони бачили все. Вони реально втомились морально і фізично. А найбільше вбиває те, що ніхто не знає, скільки це буде тривати, ніхто не розуміє, скільки ще треба служити, скільки ще треба почекати, коли буде той день, коли вони нарешті зможуть повернутися додому не через інвалідність і не через, вибачте, кладовище, а повернутися по-справжньому додому».

За словами Ганни, цивільні не поспішають мобілізуватися через те, що також не розуміють, на який термін вони підуть. Тому необхідно чітко проговорювати терміни служби. А військовим дати можливість відпочити та підтримувати економіку країни, як це роблять зараз інші люди:

«Мій чоловік, наприклад, не кадровий військовий. У мирне життя він не мав жодного стосунку до армії і пішов із цивільного життя, пішов із заводу, для того, щоб захищати Україну».


Під час мирної ходи мітингувальники вигукували: «Дітям теж потрібен батько», «Заміна є», «Борони права військових», «Військові теж люди», «Вимагаємо чіткі терміни служби без рішення ставки».



Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну