Росіяни знову підробили обкладинку іноземного видання

Росіяни знову підробили обкладинку іноземного видання

Фото: Перший Криворізький

Щоб створити видимість підтримки російських наративів у світі, пропагандисти безперервно фальсифікують обкладинки іноземних видань. В цей раз фейкороби знову підробили обкладинку французького сатиричного видання Charlie Hebdo.

На фальшивій обкладинці, датованій 20 березня, зображений Президент Франції Емануель Макрон в оточенні комах. Карикатуру підписали: «За Макроном на Україну підуть тільки ті, кому при Макроні добре живеться».

Насправді ж на обкладинці Charlie Hebdo за 20 березня зображена карикатура на «обраного» вп’яте президента Російської Федерації Володимира Путіна, позаду нього стоять Марі Ле Пен та Жордан Барделла. Це колишня та теперішній очільники французької ультраправої партії «Національне об'єднання», яка є прихильницею і союзницею путінської політики. На карикатурі написано: «87% росіян проголосували за Національне об'єднання».

Крім того, відрізняється й номер випуску та його розташування. На фейковій обкладинці зазначено №1653 й розташований внизу випуску. Тоді як оригінальний випуск має № 1652 й дата випуску вказана в горі, як і в інших журналах Charlie Hebdo.

Гроші на іноземців


Головна задача пропагандистів – створити враження, що світова спільнота не підтримує надання Україні допомоги та підтримки. При цьому, проти надання допомоги зазвичай виступають радикалізовані групи.

У Польщі представник ультраправої партії «Конфедерація Свободи та Незалежності» Рафал Меклер організував блокаду польсько-українського кордону. У Словаччині на виборах переміг проросійський прем'єр Роберт Фіцо, який очолює консервативну партію Smer-SD.

Росіяни постійно інвестують у закордонне лобі у політиці, спорті, культурі тощо. Це допомагає просувати власні інтереси та знизити рівень української підтримки. Зокрема, видання Texty розробили «Атлас російського лобізму», у якому вказані ті, кого так чи інакше пов’язують Кремлем, чи російським бізнесом.

Це ж було вже


Це не вперше, коли російські пропагандисти виготовляють та поширюють фальшиві обкладинки іноземних видань.

росіяни підробили обкладинку Charlie Hebdo

У липні 2023 року російський агітпроп поширював фальшиву обкладинку Charlie Hebdo з карикатурою, на якій була зображена українська фехтувальниця Ольга Харлан, яка розмахує шаблею, в той час, як її суперниця з Росії намагається пригальмувати її. Текст, що супроводжує це зображення, говорить: «Справжня гордість своєї країни».

Випуск журналу Charlie Hebdo №1619, на якому нібито була зображена Ольга Харлан, насправді мав іншу обкладинку з міністром внутрішніх справ Франції Джеральдом Дарманіном.

У грудні 2023 року росіяни поширювали фейкову обкладинку сатиричного іспанського журналу El Jueves. На ній зображена карикатура на візит Володимира Зеленського до Аргентини на інавгурацію Президента Хав’єра Мілея.

Журналу з такою обкладинкою немає на офіційному сайті El Jueves або в соцмережах видання, де завжди поширюються перші сторінки нового випуску. Крім того, ця підроблена обкладинка має номер 2.395, але примірник з таким номером з'явилася лише у січні 2024 року. Останній випуск, що вийшов на початку грудня, мав номер 2.394, і обкладинка виглядала абсолютно по-іншому.

Читайте більше про російські фейки та пропаганду у спецпроєкті «Боротьба з дезінформацією».

Редактор: Денис Шабанін

Посилання скопійовано в буфер обміну