Комуналка та пенсії: через що ще судилися українці у 2023 році

Комуналка та пенсії: через що ще судилися українці у 2023 році

Фото: Перший Криворізький

У 2023 році в українських судах розглядались 3 мільйони 157 тисяч 293 справи. Найчастіше — за комуналку та пенсії.

Про це йдеться на сайті OpenData.

Торік загальна кількість відкритих судових справ майже на 46% перевищила показники 2022 року — понад 2,1 мільйони. Найбільше зросли адміністративні та цивільні справи — на 41% та 65% відповідно.


У судах найбільше розглядали цивільні правочини. Серед них найчастіше трапляються справи:
  • про борги за комуналку — 321 тисяча;
  • розірвання шлюбу — 121 тисяча.

Загалом, суди за комуналку є багаторічним впевненим лідером серед усіх судових процесів.

Більш ніж 80 тисяч цивільних справ — це суди через кредити.


В адміністративних справах найчастіше до суду зверталися з приводу пенсій — майже 319 тисяч справ. Варто зазначити, що 10% від усіх адміністративних справ стосувалися позовів щодо пенсійного страхування «чорнобильців».


Господарські спори — це невирішені проблеми бізнесу, передані на розсуд суду. Проте у загальному масиві справ такі тяжби не потрапляють навіть у топ-10.

Перше та друге місця у господарських судах у 2023 році посідали справи наказного провадження — майже 10 тисяч, позови щодо поставок товарів, робіт, послуг — близько 10 тисяч. та поставок енергоносіїв — майже 7 тисяч.

Кількість справ про банкрутство людей росте рік до року. 1,2 тисяч таких проваджень відкрили в судах торік. Подібні справи є відносно новим явищем: вперше в Україні «звичайна людина» була визнана банкрутом наприкінці 2019 року.


Серед кримінальних проваджень торік переважали крадіжки — 30 тисяч. Привертають увагу справи про скасування арешту майна — понад 15 тисяч, та про наркотики без мети збуту — 14,5 тисяч.


Посилання скопійовано в буфер обміну