Росіяни намагаються легалізувати псевдовибори на тимчасово окупованій Херсонщині

Росіяни намагаються легалізувати псевдовибори на тимчасово окупованій Херсонщині

Фото: Перший Криворізький

15 березня на тимчасово окупованих територіях України загарбники проводять незаконні вибори президента Росії. Розповідаємо як вони намагаються легалізувати незаконні дії на території України.

Псевдовибори триватимуть з 15 по 17 березня. Росіяни заявляють, що за ходом голосування на Херсонщині стежать спостерігачі з ПАР, Замбії, США, Франції та Німеччини. Видимість присутності іноземних громадян має буцімто легалізувати цей процес та створити ілюзію підтримки іноземними громадянами окупації українських територій та їх приєднання до Росії.


«Люди мають можливість прийти та вільно віддати свій голос. Це те, що я бачу зараз, і що мене дуже тішить», — наводять пропагандисти з «РИА новости» слова «експерта» з Кенії Езекіла Канагі Мутеє.
Зазначимо, що росіяни активно працюють з африканськими аудиторіями, оскільки мають там свої фінансові та геополітичні інтереси. Тому не дивна присутність так званих спостерігачів саме з країн Африки.

Водночас активісти громадянського руху спротиву на тимчасово окупованих територіях «Жовта Стрічка» повідомляють, що у Генічеську окупанти силоміць змушують до голосування на виборчих дільницях, ходять по квартирах та силоміць викрадають людей на фейкове голосування.

Також у Telegram-каналі тимчасово окупованого Сєверодонецьку опублікували фото «виборів», які відбуваються десь серед гаражів на багажнику автомобіля під наглядом озброєного «спостерігача» у російській військовій формі.


Представники парламентів, політичних діячів і громадських лідерів з усього світу закликали не визнавати результати «виборів» президента Росії та, відповідно, легітимність вже відомого переможця, Путіна.

14 березня речник Держдепу США Метью Міллер на брифінгу заявив, що США ніколи не визнають легітимність чи результати фейкових виборів у суверенній Україні, які є частиною президентських виборів у Росії.

«Луганськ, Донецьк, Запоріжжя, Херсон і Крим — це Україна», — сказав Міллер.
Не буде уповноважених спостерігачів і від європейських країн.

«Європарламент не спостерігатиме за цим виборчим процесом і, отже, не коментуватиме ані процес, ані результати, які будуть оголошені згодом. Жоден окремий член ЄП не був уповноважений спостерігати або коментувати цей виборчий процес від його імені ані на території РФ, ані на незаконно анексованій території Криму чи територіях України, незаконно окупованих Росією», — йдеться у заяві депутатів Групи підтримки демократії та координації виборів Європейського парламенту.

Також спільну заяву підписали голови комітетів із 20 країн – України, Латвії, Литви, Естонії, Люксембургу, Чехії, Німеччини, Молдови, Польщі, Ізраїлю, США, Ірландії, Італії, Ісландії, Румунії, Бельгії, Канади, Данії, Іспанії та Великої Британії.
«Ми однозначно відкидаємо легітимність виборів, проведених Росією на окупованих українських територіях, позбавлених будь-якої видимості демократичної дійсності», — йдеться у заяві.

Редактор: Денис Шабанін

Посилання скопійовано в буфер обміну