В Україні змінили порядок надання психіатричної допомоги в стаціонарах

В Україні змінили порядок надання психіатричної допомоги в стаціонарах

Фото: Freepik (ілюстрація)

В Україні при наданні психіатричної допомоги зроблять орієнтир на гідність і права людини замість каральної психіатрії радянського зразка.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

Раніше в Україні психологічна допомога була зосереджена переважно у спеціалізованих медзакладах, що призвело до стигматизації та не забезпечувало належного рівня різнобічного підходу до лікування й реабілітації людей із психічними розладами.

Також, раніше половина всіх дітей і підлітків з психічними розладами, не отримували належного рівня лікування, навіть при наявності ефективних методів. Особливо діти зі складними психічними розладами мають ризик отримати неадекватне лікування, оскільки для оптимальної догляду потрібна координація між медичними, освітніми і соціальними службами.

У 2023 році ж затверджено новий Порядок надання психіатричної допомоги в стаціонарних умовах, який визначає механізм надання такої допомоги з огляду на пріоритет прав і гідності людини.

Він спрямований на поліпшення доступності та якості послуг у сфері охорони психічного здоров'я за допомогою ефективних діагностичних, лікувальних та профілактичних заходів.

Основна мета — захист прав пацієнтів у психіатричних закладах, включаючи гарантії гідних умов перебування та лікування, а також запобігання будь-якій формі фізичного, психологічного чи насильства над пацієнтами.

Окрім того, Порядок передбачає:
  • заборону надавати психіатричну допомогу особам до 18 років у відділеннях для дорослих;
  • обов?язковий огляд та фіксацію всіх тілесних ушкоджень у разі госпіталізації пацієнта;
  • заборону замикати вхідні двері до приміщень та палат і встановлювати ґрати на вікнах палат;
  • гарантії вільного спілкування пацієнтів з відвідувачами без присутності персоналу;
  • право вести телефонні розмови та користуватися мережею Інтернет;
  • необмежене конфіденційне спілкування з уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, адвокатом, законним представником, представниками міжнародних організацій;
  • відповідність приміщень, що використовуються для психіатричної допомоги у стаціонарних умовах, вимогам державних будівельних норм, державних медико-санітарних нормативів та державних медико-санітарних правил, що визначені для такого виду закладів;
  • постійний та вільний доступ пацієнтів до питної води, засобів гігієни, санітарного обладнання.
Раніше ж у 2017 році були прийняті поправки до Закону України «Про психіатричну допомогу» та ухвалена Концепція розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року:
  • посилення диференційованості надання допомоги у сфері охорони психічного здоров’я
  • підвищення чутливості до потреб специфічних суспільних груп
  • поліпшення доступності допомоги шляхом децентралізації та реорганізації процесу її надання.
Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну