Боротьба за степи Миколаївщини: конфлікт інтересів у рамках програми «Зелена країна»

Боротьба за степи Миколаївщини: конфлікт інтересів у рамках програми «Зелена країна»

Фото: Перший Криворізький

В рамках програми «Зелена країна» на Миколаївщині планували заліснити 24 степів ділянки. Але на думку експертів громадської організації «Українська природоохоронна група» це може знищити рідкісні степові екосистеми.

«Програма «Зелена країна» кличе, і лісівники Південного офісу наполягають на терміновому лісорозведенні на півдні України. Утім, заліснювати степовий південь ? ідея не з найкращих, адже ліси там погано ростуть, а рідкісні степові екосистеми через висадку лісів ? знищуються. Водночас заборона заліснення степів визначена Лісовим кодексом України та Правилами відтворення лісів», — пишуть представники «Української природоохоронної групи».

Нагадаємо, що екологічна ініціатива Президента «Зелена країна», яка стартувала влітку 2021 року, в рамках якої планують висадити 1 мільярд дерев за 3 роки й збільшити площу лісів на 1 мільйон гектарів за 10 років.


Після обурень екоактивістів та екологів у Миколаївській області запрацювала робоча група, яка визначить, чи варто висаджувати ліс на тій, чи іншій території області.

«Група встигла ознайомитися з 96-ма ділянками, які лісівники пропонують заліснити найближчим часом (їхня загальна площа ? 949 гектар). 24 з них виявилися степами й не мають бути знищені. Ці понад 180 га потребують додаткового обстеження й саме після початку вегетаційного періоду, тобто коли рослини почнуть проростати. Тільки так можна буде визначити на місцях види флори, які підлягають охороні, та ступінь їхньої збереженості», — пишуть екоексперти.

Посилання скопійовано в буфер обміну