«Місто Героїв»: на честь кого криворіжці пропонують перейменувати 6 топонімів міста

«Місто Героїв»: на честь кого криворіжці пропонують перейменувати 6 топонімів міста

Фото: Перший Криворізький

Учасники акції «Місто Героїв» розповіли історії Героїв Кривого Рогу, на честь яких пропонують перейменувати вулиці.

Про це повідомляє журналістка «Першого Криворізького».

Учасники акції познайомили громаду з видатними криворіжцями, на ім'я яких пропонують перейменувати низку топонімів міста.

«Сьогоднішня акція — це чергове нагадування про те, що нам треба перейменовувати вулиці. У нас досі є як мінімум 83 вулиці, які підпадають під декомунізацію», — розповіла сестра криворізького захисника Олексія Різниченка.

Рідні захисників та небайдужі криворіжці пропонують перейменувати 5 вулиць та 1 парк:

  • вулицю Співдружності на вулицю Олексія Різниченка,
  • вулицю Должанського на вулицю Віри Бабенко,
  • вулицю Карбишева на вулицю Сергія Гладуша,
  • вулицю Матросова на вулицю Козака Шрама,
  • вулицю Ракітіна на вулицю Корнія Речмидила,
  • парк Юрія Гагаріна на парк Ольги Чистякової.



Олексій Різниченко — досвідчений криворізький лікар, молодший лейтенант, начальник роти охорони. Загинув 27 вересня, коли БТР, в якому він їхав забирати поранених з поля бою, наїхав на міну.

Пропозицію про перейменування вулиці Співдружності на вулицю Олексія Різниченка декілька разів відхилив Саксаганський виконкомом і не висунув її на обговорення громади.

«Не дивлячись на те, що була створена петиція, яку підтримали люди, за два тижні ми набрали тисячу голосів, не дивлячись на те, що в нас є листи від пацієнтів, колег та університету, перейменування не сталося. Так що ми вимушені говорити про Олексія знову», — зазначила сестра Олексія.


Віра Бабенко
— зв'язкова українських повстанських штабів тодішньої Катеринославщини народилася у селі Веселі Терни. Вона була розвідницею Степової (Олександрійської) дивізії.

Через зраду її заарештували та закатували до смерті у 1921 році: вирізали на спині паси шкіри, забивали цвяхи під нігті, ламали пальці та викололи очі, але дівчина мовчала.


Сергій Гладуш — боєць 129 окремої бригади. Спочатку був діловодом, пізніше — кулеметником та стрільцем. Ще до повномасштабного вторгнення у 2019-2020 роках служив у Національній Гвардії 3011 старшим стрільцем.

За словами дружини Сергія, коли у січні 2023 року у нього народився син, його командування не дало йому великої відпустки:

«Він потримав свого сина лише сім днів і поїхав на схід захищати свою родину, Україну. Мій син ніколи не побачить свого тата, але я хочу, щоб пам'ять про нього не згасла, щоб знали, що він був».

Сергій загинув 7 квітня 2023 року від артилерійського снаряду під час боїв у населеному пункті Новобахмутівка.


Ольга Чистякова — криворізька телевізійна журналістка та педагогиня. Створила багатосерійні краєзнавчі проєкти «Криворізькі імена», «Міський роман», «Криворізькі глави» та інші. А також мистецтвознавчий цикл «Зоряні часи людства». У своїх роботах вона показала, як жило місто в різні періоди часу, що Кривий Ріг — це місто талановитих, працьовитих та чуйних людей.

У 2008 році вона загинула в автокатастрофі.

Спроби перейменувати вулицю чи парк Кривого Рогу на ім'я Ольги тривають вже з 2016 року.


Козак Шрам — заклав початок існування криворізького поселення Григорівські Терни (Веселі Терни).

Корній Речмидило — курінний отаман Вільного козацтва Криворіжжя, перший депутат Кривого Рогу, який у 1917 році першим підняв над містом блакитно-жовтий прапор.

14 листопада його вбили більшовики, скинувши тіло у шурф однієї з виведених з експлуатації криворізьких шахт.


Також організатори написали колективну заяву і збирають підписи, щоб міська рада ініціювала перейменування вулиць.

«Так, ми хочемо підштовхнути нашу місцеву владу до перейменувань вулиці і вшанувати цих людей», — сказала Катерина, сестра Олексія.

Криворіжців закликають активно приймати участь у міському житті, зокрема, голосувати та вносити свої пропозиції щодо перейменувань.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну