СБУ заявила про підозру російським генералам, які командували авіаударами по Києву

СБУ заявила про підозру російським генералам, які командували авіаударами по Києву

Фото: СБУ

Служба безпеки зібрала доказову базу ще на двох російських високопосадовців, які причетні до масових вбивств цивільного населення під час боїв за Київ.

Про це повідомляється в офіційному telegram-каналі Служби Безпеки України.

Під час комплексних заходів були задокументовані воєнні злочини, які вчинили:
  • генерал-полковник Олександр Чайко, командувач Східного військового округу Збройних сил Росії;
  • генерал-лейтенант Володимир Кравченко, командувач 11-ї армії військово-повітряних сил та протиповітряної оборони Збройних сил РФ.
Під час повномасштабного вторгнення російських військ у Київ обидва генерала командували бомбардуванням житлових масивів селища Бородянка на Київщині. Слідство встановило, що Чайко в березні 2022 року видав прямий наказ на обстріл багатоквартирних будинків у центрі населеного пункту. Для виконання цього ворожого завдання Кравченко використав винищувачі-бомбардувальники СУ-34 та штурмовики СУ-25 зі складу 303-ї змішаної авіаційної дивізії Збройних сил РФ.

Під час вильотів російські літаки випустили 500-кілограмові фугасні авіабомби на житлові будинки, де знаходилися мирні жителі Бородянки. Результатом цієї повітряної атаки стало зруйнування шести багатоквартирних будинків та загибель понад 30 місцевих мешканців, включаючи малолітню дівчинку. Частина постраждалих осіб досі не ідентифікована, і їх вважають зниклими безвісти.


Наразі слідчі Служби безпеки повідомили обох російських генералів про підозру за частинами 2 статей 28 та 438 Кримінального кодексу України, які стосуються порушення законів і звичаїв війни та умисного вбивства, скоєного за попередньою змовою групою осіб. Працюють комплексні заходи для притягнення обох воєнних злочинців до відповідальності, і вони будуть знайдені та покарані.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну