Нацбанк ввів в обіг нову пам’ятну банкноту «Єдність рятує світ»

Нацбанк ввів в обіг нову пам’ятну банкноту «Єдність рятує світ»

Фото: Нацбанк України

З 23 лютого Нацбанк ввів в обіг пам’ятну банкноту «Єдність рятує світ» – присвячну єднанню демократичного світу перед обличчям російської агресії.

Про це повідомляється на офіційному вебсайті Нацбанку України.

Це друга пам’ятна банкнота, яку Нацбанк випускає з початку повномасштабного вторгнення РФ. Вона присвячена незламності українського народу в боротьбі за свободу та європейські цінності, консолідації українського суспільства для захисту територіальної цілісності, а також єднанню демократичного світу перед обличчям Російської агресії.

Голова Національного банку України Андрій Пишний сказав: «За ці два роки ми не раз переконувалися в тому, наскільки масштабний вплив війна, розв’язана рф проти України, має на увесь світ. І не існує іншого шляху відновити глобальну безпеку і стабільність у світі, гарантувати вільне майбутнє, крім як об’єднаними зусиллями забезпечити Перемогу України. Адже загроза не обмежується тільки територією нашої держави. І що далі, то все більше її подолання залежить від згуртованості усіх. Наша нова банкнота – символ вдячності світу за залученість. Пишаємося нашими партнерами та віримо в силу їхньої єдності, яка також гартується».
Пам’ятна банкнота «Єдність рятує світ» номіналом 50 гривень вводиться в обіг 23 лютого.

Тираж — 300 тисяч штук (у сувенірній упаковці), що додає банкноті колекційної цінності.

Вона має серію ЄС з номерами 0000001–0300000 та підпис Голови Національного банку України Андрія Пишного.

Пам’ятна банкнота є законним платіжним засобом та обов’язкова до приймання усіма фізичними і юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України за всіма видами платежів.


Дизайн банкноти:

Пам’ятна банкнота має яскравий та оригінальний дизайн, виконаний вертикально.

На лицьовому боці в центральній частині розміщено художньо-образну композицію, яка відображає стилізований абрис України, що асоціюється із серцем, до якого підходять судини. Фонове зображення – образ дівчини у військовому шоломі, яка дивиться в бік Заходу.

У нижній частині, на тлі Земної кулі, розміщено стилізоване зображення Європи, від країн якої ніби відходять судини-маршрути допомоги та підтримки України. Розміщені між судинами-маршрутами стилізовані серця символізують жертовність і співчуття.

У верхній частині у центрі розміщено водяний знак. Праворуч від поля водяного знака розміщено наскрізний елемент – стилізований шеврон Збройних Сил України та спеціальний рельєфний елемент у вигляді кола для людей із послабленим зором.

Ліворуч від поля водяного знака розміщено напис УКРАЇНА та зображення малого Державного Герба України. Під полем водяного знака з обох боків розміщено стилізовану композицію із заповнених та контурних квадратів (центральні квадрати – із позначенням номіналу пам’ятної банкноти), напівпрозорої смуги, що наповнена абрисами логотипа Національного банку України.

Під смугою по центру пам’ятної банкноти розміщено напис «єдність рятує світ», вертикальний напис «Національний банк України», підпис Голови Національного банку України та слово «голова» – у лівій нижній частині; напис «п'ятдесят гривень» – у центральній нижній частині; а також два текстових блоки (ліворуч і праворуч) українською та англійською мовами:
  • Єдність і солідарність з українським народом наближають перемогу України в боротьбі проти російського агресора та рятують світ від хаосу та мороку насилля;
  • Unity and solidarity with the Ukrainian people are bringing closer Ukraine’s victory in the fight against the Russian aggressor, and are saving the world from the chaos and darkness of violence.
Цифрове позначення номіналу розміщено горизонтально в нижній правій частині пам’ятної банкноти.

Основне зображення зворотного боку пам’ятної банкноти – символічна композиція зі стиснутих рук, що символізує співпрацю, взаємодопомогу, довіру та партнерство на тлі стилізованого тризуба – символу української держави.

У верхній частині пам’ятної банкноти розміщено стилізоване зображення цифрового позначення номіналу, утворене захисною сіткою. Напис п'ятдесят гривень розташовано вертикально у верхній правій частині банкноти та горизонтально в центральній нижній частині.

Цифрове позначення номіналу 50 розміщено горизонтально у верхній правій частині банкноти та вертикально (разом з графічним позначенням гривні) у лівій нижній частині пам’ятної банкноти.

У верхній частині по центру пам’ятної банкноти розташовано напис «єдність — сила!» У нижній частині пам’ятної банкноти розміщено рік її випуску – 2024.

Серійний номер надруковано двічі. Горизонтальний за напрямком читання номер (зі змінною висотою цифр) нанесений уздовж верхнього краю пам’ятної банкноти фарбою червоного кольору, вертикальний – уздовж лівого краю пам’ятної банкноти фарбою чорного кольору.

Створили дизайн банкноти художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну