У Кривому Розі пройшла акція в підтримку військовополонених

У Кривому Розі пройшла акція в підтримку військовополонених

Фото: Перший Криворізький

Сьогодні, 25 лютого, у Кривому Розі на 95 кварталі відбулася щотижнева всеукраїнська мирна акція та хода родин військовополонених.

Про це повідомляє журналістка «Першого Криворізького».

Дана акція проводиться вчергове в рамках загальноукраїнської акції «Полон вбиває». На ній зібрались родини, друзі, знайомі захисників та небайдужі люди до долі військових, які захищали Маріуполь та наразі перебувають в полоні: 17-та танкова бригада, 21-а бригада, національна гвардія, окремий загін спеціального призначення «Азов».

Родини зібралися уздовж дороги, тримаючи в руках прапори та плакати із закликами: “Безвісти зниклий - не значить загиблий”, “17-та танкова знайдіть наших рідних”, “Допоможіть знайти мого тата”, “Поверніть Героїв додому”, “Хочу обійняти тата” тощо.

Після чого відбулася мирна хода до квіткового годиннику, де учасники акції прочитали молитву.



Оксана Латанська, голова організації «Сталева Гвардія Кривого Рогу» розповіла, що акція проходить щонеділі для того, щоб насамперед нагадати суспільству:
“Від забуття до небуття дорога дуже коротка. Тому доки в суспільстві пам'ятають про те, що найкращі представники нації перебувають у полоні, доти влада буде змушена про це пам'ятати також і вживати якісь дії. Як тільки суспільство забуде про цю проблему, влада складе руки і також нічого не робитиме”.
За її словами деякі військові перебувають в полоні вже всі 10 років війни. Їх рідні не давали розголосу про них, адже сиділи і чекали від влади її обіцянок. Тому мета акції – максимальний суспільний розголос цієї проблеми для того, щоб кожен депутат та можновладець, ідучи на зустрічі зі своїми виборцями, знав, що його обов'язково запитають про те, а що він особисто зробив для хлопців, які перебувають у полоні.
“Тому для того, щоб суспільство пам'ятало, для того, щоб суспільство говорило, і проводиться всією Україною така акція. І Кривий Ріг у цьому сенсі не виключення”.

Катерина, дружина військовополоненого захисника Маріуполя, розповіла:
“Захисники Маріуполя досі в полоні. Вони виходили в так званий «почесний полон» зі збереженням життя, але Оленівка доказала, що полон не є опцією збереження життя. Тому ми закликаємо владу виконати обіцянку: звільнити усіх захисників Маріуполя найближчим часом, тому що хлопцям обіцяли 3-4 місяці, які обернулися на 21 місяць полону. Це вже не кажучи про тих захисників Маріуполя, які раніше потрапили в полон”.
На акції була присутня сестра одного з полонених, яка чекає його вже 1 рік і 8 місяців. Її брат з військової частини 3011 Національної гвардії, який захищав Маріуполь з перших днів вторгнення:
“Йому 21 рік. Чекаємо, мама чекає, брат чекає, племінники чекають, тато чекає. Чекаємо рухів від влади, чекаємо, чекаємо і ми дочекаємося”.



Вперше на акції були присутні дружина й неповнолітня дитина полоненого військового. Вони просять допомогти їм повернути чоловіка та батька, який потрапив в полон 1 рік і 2 місяці тому під населеним пунктом Кліщіївка. Взяття у полон підтвердив Міжнародний комітет Червоного Хреста.




Підтримати полонених прийшла й мати, сина якої повернули з полону в крайньому обміні військовополонених:
“Але я стою за всіх синів України. Тому що з нашої частини ще багато хлопців, які досі знаходяться там, в полоні, і ми хочемо щоб їх вернули”.


У знак підтримки водії автівок, мотоциклів та громадського транспорту, що проїжджали повз, сигналили мітингувальникам.

На місці також чергувала патрульна поліція.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну