СБУ затримала колаборантів, які контролювати інтернет-трафік в Донецьку

СБУ затримала колаборантів, які контролювати інтернет-трафік в Донецьку

Фото: СБУ

Кіберфахівці Служби безпеки України затримали у Київі чоловіків, які допомагали Російській ФСБ контролювати майже весь інтернет-трафік в тимчасово окупованому Донецьку.

Про це повідомляється в офіційному telegram-каналі Служби безпеки України.

Затримані володіють інтернет-провайдером, який забезпечуває зв'язок для штабів російських військ, місцевої окупаційної адміністрації Росії та так званого "силового блоку" терористичної організації "ДНР".

Чоловіки допомагали ФСБ у встановленні контролю над значною частиною інтернет-трафіку в тимчасово окупованому Донецьку.

Зокрема, на серверах провайдера виявили спеціалізоване обладнання російських спецслужб, яке дозволяє ФСБ моніторити всі інтернет-дії мирного населення регіону.

Розглянуті технічні заходи включають апаратно-програмний комплекс для контролю за трафіками інтернет-з'єднань та ідентифікації користувачів.

Інформацію, отримана ФСБ, використовується для вербування мешканців регіону та їх участі в розвідувально-підривній діяльності проти України. Засновником компанії, яка надає інтернет-послуги, є колишній співробітник радянського КДБ.

За результатами обшуків у їхніх місцях проживання в Києві виявили комп'ютери, мобільні телефони, флеш-носії пам'яті, документи та чорнові записи із доказами незаконної діяльності, а також готівку в різних валютах на суму 120 тисяч американських доларів.

Затриманим повідомили про підозру за частиною 1 статті 111-2 Кримінального кодексу України, їм загрожує до 15 років ув'язнення.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького".

Посилання скопійовано в буфер обміну