На Дніпропетровщині за останні 5 років зменшились випадки онкологічних захворювань

На Дніпропетровщині за останні 5 років зменшились випадки онкологічних захворювань

Фото: Дніпропетровський обласний ЦКПХ

За рівнем онкозахворюваності Україна посідає одне з провідних місць у світі – близько мільйона українців хворіють на рак.

Про це повідомляється на офіційному вебсайті Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

За інформацією онкологічної служби по Дніпропетровській області відзначається невелике зменшення кількості випадків онкологічних захворювань протягом останніх 5 років.

Розповсюдженість цих захворювань на 100 тисяч населення склала 319,3 випадки у 2022 році, порівняно з 379,4 випадками у 2018 році. Однак, попри загальне зниження, деякі території відзначаються вищим, ніж середніми показниками

  • Дніпропетровський район (328,5 випадків на 100 тисяч населення);
  • Дніпро (334,3 випадки на 100 тисяч населення);
  • Павлоградський район (331,6 випадків на 100 тисяч населення);
  • Павлоград (341,9 випадків на 100 тисяч населення).
Однак, за інформацією Національного канцер-реєстру України, зменшення випадків онкозахворювань не пов'язане з поліпшенням ситуації, а в основному обумовлене значним зменшенням обігу пацієнтів у медичних установах через епідемію COVID-19 та військову агресію Росії.

Такий стан речей може призвести до значного збільшення випадків злоякісних новоутворень та зростання смертності від цих захворювань у наступні роки.

За даними Центру громадського здоров’я в Україні, онкологічні захворювання є однією з п'яти основних причин смерті серед українців. При цьому, приблизно у третині випадків смерті від раку визначаються основними факторами ризику, які пов'язані зі способом життя та харчуванням.

Таким чином, від 30 до 50 відсотків випадків онкозахворювань можна уникнути, ведучи здоровий спосіб життя.

Виключення факторів ризику значно знизить ймовірність захворювання на рак. У тих випадках, коли вже виникла хвороба, відмова від шкідливих звичок підсилить ефективність лікування і поліпшить стан здоров'я.

Основними заходами профілактики онкозахворювань є відмова від тютюнопаління, обмеження споживання алкоголю та активний спосіб життя. Проте, забруднене довкілля, надмірна маса тіла та шкідливі звички визначаються як основні провокатори розвитку онкологічних захворювань.

Посилання скопійовано в буфер обміну