У Кривому Розі стартував проєкт «Steam & School Day» для старшокласників

У Кривому Розі стартував проєкт «Steam & School Day» для старшокласників

Фото: Перший Криворізький

15 лютого у Державному університеті економіки і технологій відкрили міжнародний проєкт «Steam & School Day» з популяризації хімії та фізики серед старшокласників.

Про це повідомляє журналістка “Першого Криворізького” з місця події.

Проєкт «Steam & School Day» орієнтований на ліцеї та передбачає включення дослідницької бази університету у навчання учнів фізиці та хімії.

Серед причин його створення – це низька кількість учнів, які долають поріг зовнішнього незалежного оцінювання чи національного мультипредметного тесту з фізики та хімії, низька зацікавленість до природничих наук при високій державній потребі цих спеціалістів.


Його мета – популяризація природничих наук через створення освітнього середовища, використовуючи реальні приклади з виробництва та повсякденного життя для демонстрації застосування фізичних і хімічних законів.

Учасниками проєкту стали учні 10-11 класів трьох ліцеїв Довгинцівського району: №24, №81, №129

“Проаналізувавши ситуацію в країні, ми бачимо, що дуже складне становище з технічними напрямами – фізика і хімія. Тому ми вирішили зробити такий проєкт, долучити до нього учнів і сприяти підвищенню популяризації технічних напрямків та спеціальностей, куди потрібні якраз для вступу фізика і хімія”, – прокоментувала заступниця директора Технологічного університету Наталія Сусло.
Викладачі Технологічного університету, що у складі Державного університету економіки і технологій, кожного четверга проводитимуть заняття з хімії та фізики для старшокласників ліцеїв.

“Це тим дітям, хто хоче займатися практикою, вивчати цікаві закони фізики, які ми не можемо зробити в закладі. Через дистанційне навчання і доступ до нашої лабораторії, яка не оснащена саме тими приладами, на яких ми можемо зараз провести ті ж самі практичні роботи. А тим паче, університет працює з фінським університетом і ці лабораторії оснащені дуже цікавими приладами.

З іншого боку це дітей мотивує вивчати ці науки, тому що фізику і хімію не всі вивчають через їхню складність. Може, вони не всі будуть фізиками, не всі хіміками, але цікаво саме спробувати, подивитися, поекспериментувати і, тим паче, вони самі це будуть проходити, самі будуть робити, а консультувати їх будуть вчителі університету. Це дуже нам необхідно, щоб пропагувати нашу нову науку”, – розповіла директорка Криворізького ліцею №81


На заході були присутні голова Довгинцівської районної в місті ради Ігор Ратінов, заступник директора з соціальної роботи та зв'язкам з органами влади "Рудомайн" Олег Подкопаєв та директорка Департаменту освіти і науки виконкому Криворізької міської ради Тетяна Кріпак.

Через поганий інтернет зв’язок у представників фінського університету Aalto, який допомагає в реалізації проєкту, не вийшло долучитися до відкриття.

У кінці урочистого відкриття усі учні отримали спеціальні робочі зошити з хімії та фізики. У них представлені лабораторні роботи, яких немає в шкільному курсі, і які розвиватимуть критичне мислення, зацікавленість до науки і спонукатимуть учнів вивчати ці природничі науки.

Після відкриття на учнів чекали 4 локації воркшопів:
  • механіка, динаміка та аеродинаміка;
  • металургія: демонстрували експерименти з лиття;
  • хімія: експерименти “Слонова паста” та “Вулкан”;
  • електромеханіка: учні спробували управляти реальним дроном за допомогою джойстику, керували симулятором дрон через застосунок, а також через окуляри віртуальної реальності

Посилання скопійовано в буфер обміну