Мешканців Дніпропетровщини судитимуть за організацію шахрайського колцентру

Мешканців Дніпропетровщини судитимуть за організацію шахрайського колцентру

Фото: Державне бюро розслідувань

Державне бюро розслідувань завершило розслідування щодо керівників шахрайського колцентру з Дніпра, які вкрали в українців, що працюють у Польщі, близько 1 мільйона гривень.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань

Організаторами групи виявилися кримінальні авторитети, які залучили до схеми 12 осіб, включаючи місцевого правоохоронця.

Офіс розташовувався у звичайній квартирі, яку обладнали необхідною комп’ютерною технікою. Оператори колцентру мали спеціальну інструкцію, в якій детально розписано, як працювати з клієнтами.

Шахраї використовували номери телефонів польських операторів та IP-телефонію, представляючись представниками польських банків. Під час дзвінків вони повідомляли потерпілих, що їхня банківська картка заблокована.

У ході розмови колцентр впливав на жертв, щоб ті встановлювали спеціальний додаток на телефоні. Це вірусне програмне забезпечення давало шахраям дистанційний доступ до гаджетів та банківських рахунків потерпілих.

Правоохоронець допомагав злочинцям уникати розкриття незаконної діяльності. Він передавав інформацію про можливі спецоперації, спрямовані на блокування схем шахрайства, надавав поради щодо організації нелегального бізнесу. Також, використовуючи спеціальні бази даних, правоохоронець перевіряв інформацію про потенційних кандидатів на роботу в офісі.

У вересні 2023 року правоохоронці викрили та блокували роботу шахраїв. ВОни вилучили близько 2 мільйонів гривень готівки в різній валюті, автівки преміум класу, чорнові записи, телефонну і комп’ютерну техніку, банківські картки та сім-карти мобільних операторів. На все майно накладено арешт з метою відшкодування завданих збитків.

Всього 14 осіб обвинувачуються у створенні та керівництві злочинною організацією, а також участі в шахрайстві

Їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна

Посилання скопійовано в буфер обміну