День святого Валентина 2024 року: історія цього дня та ідеї для святкування

День святого Валентина 2024 року: історія цього дня та ідеї для святкування

Фото: Перший Криворізький

День Святого Валентина, також відомий як Валентинів день або День закоханих, щорічно відзначається 14 лютого. Це свято має глибокі корені та багато історій про його походження.

Одна з легенд говорить про священика Валентина, який жив у III столітті. Тодішній імператор Клавдій вважав, що сім’я заважає солдатам воювати за імперію і видав едикт, що забороняв воїнам одружуватися. Валентин, попри цей указ, продовжував таємно вінчати всіх охочих. За це його заарештували й ув’язнили.

Інша історія пов’язує День Святого Валентина з давньоримським святом Луперкалії, яке відзначали 14 лютого на честь бога Фавна та богині любові Юнони. Це свято було замінено на День Святого Валентина у 496 році за указом Папи Римського Геласія I.

Свято набуло широкої популярності в Західній Європі після XV століття. За переказом, винахід «валентинки» приписують герцогу Орлеанському Шарлю. 1415 року, перебуваючи в англійському полоні після битви під Азенкуром, він нібито надсилав із лондонської в’язниці віршовані любовні послання своїй дружині.

Ідея про те, що сучасний День святого Валентина є маркетинговим ходом, є доволі поширеною. У різних країнах світу існують традиції подарунків у цей день. Наприклад, у Франції це ювелірні вироби, в Японії — цукерки від певної компанії, а в Данії — засушені квіти.

З поширенням свята в Україні також з'явилася традиція дарувати щось своїм коханим в цей день. Варіантів та пропозицій зазвичай безліч, і вибір може залежати від бюджету, починаючи від подарункових сертифікатів на навчання, шопінг або займання фотографією, і закінчуючи подорожами.

Серед варіантів святкування можна розглянути:

Love-квест містом
Можна розробити самому для коханої людини. Обрати 3-5 локацій в місті і до кожного вигадати загадки-підказки, завдання, подарунки тощо. А у останній локації, наприклад це може бути ресторан, чекати на кохану людину.

Або можна замовити квест за сценарієм, який закохані оберуть і пройдуть разом. Він може містити цікаві завдання, які об’єднають пару, перевірять кохання та допоможуть відкрити одне одного з нового боку.

Фотосесія
Улюблений варіант багатьох пар. Фотосесію можна робити у студії, на вулиці або вдома. Остання локація найбільш вдала, бо в ній найлегше розслабитись.

Відтворення першого побачення
Теж саме місце, час, їжа, напої, аромати ле емоції та відчуття, які ви переживали в той день, можуть бути ще більш магічними. Спробуйте відновити той невимушений і легкий настрій, коли ви вперше зустрілися. Поговоріть про свої перші враження одне одного, поділіться спогадами та смішними моментами.

Невеличка подорож чи прогулянка разом
На вихідних можна відвідати одне з міст України. Якщо ж свято припадає на будній день, то увечері можна сходити в кіно, театр, музей, ліс, спа на виставку, концерт, тощо. Головне – приділити час коханій людині.

Екстремальний чи незвичайний відпочинок
Любителі пригод та гострих вражень можуть спробувати щось нове. Наприклад, скелелазіння, дайвінг, фотосесія у незвичному стилі.

Посилання скопійовано в буфер обміну