Україна націоналізувала активи російського олігарха на пів мільярда гривень

Україна націоналізувала активи російського олігарха на пів мільярда гривень

Фото: СБУ

Завдяки СБУ, Україна націоналізувала нафтогазові активи російського олігарха Едуарда Худайнатова на суму майже пів мільярда гривень.

Про це повідомляє управління служби безпеки України у Дніпропетровській області.

Служба безпеки взяла за основу матеріали для подання позову до Вищого антикорупційного суду, який задовольнив позов Мін’юсту щодо націоналізації активів Худайнатова.

У результаті, 100% його частки у статутному капіталі ТОВ «Нафтова компанія «Альянс-Україна» було переведено на користь України.

Це визначено слідством, яке встановило, що Худайнатов контролював українського нафтотрейдера через офшорні компанії та підконтрольних осіб з метою уникнення націоналізації цього активу. Олігарх сподівався продовжувати отримувати значні прибутки з українського нафтогазового ринку. СБУ виявила реального бенефіціара власника та встановила, що Худайнатов є довіреним особою Володимира Путіна та очолює російську нафтогазову компанію «ННК-Груп». Ці компанії є одними з основних постачальників паливно-мастильних матеріалів для військово-промислового комплексу та окупаційних угруповань Росії, а також щомісяця перераховують мільярди рублів до бюджету країни-агресора.

Наразі триває розслідування для притягнення Худайнатова до відповідальності за злочини проти України в рамках кримінального провадження, ініційованого Службою безпеки.

Посилання скопійовано в буфер обміну