Будівництво магістрального водогону на Криворіжжі виконали на 95%

Будівництво магістрального водогону на Криворіжжі виконали на 95%

Фото: Олександр Кубраков

Попри обстріли та несприятливі погодні умови, роботи з будівництва магістрального трубопроводу у Криворізькому районі вдалось виконати на 95%. Будівництво триває цілодобово.

Про це повідомляє міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков на своїй сторінці у соцмережі.

Протяжність нового магістрального водогону складає 145 км і призначена для забезпечення водою півтора мільйона мешканців регіону, які втратили доступ до води після знищення Каховської ГЕС російськими військами. Після його введення в експлуатацію мешканці Марганця, Нікополя, Томаківки, Покрова, Мар’янського та інших прилеглих населених пунктів отримають стабільне водопостачання.

У серпні 2023 року вода вже почала подаватися по першій лінії водогону. Протягом цього часу вдалося перекачати понад 10 мільйонів кубічних метрів води. Також у січні почала працювати перекидна гілка каналу Дніпро – Кривий Ріг. У напрямку Зеленодольска та Апостолова було подано 1,6 мільйонів кубічних метрів води з урахуванням наповнення каналу.

Наразі триває монтаж обладнання насосних станцій, які є одними з ключових елементів магістрального водогону. Оскільки місцеві умови та рельєф вимагають встановлення кількох насосних станцій, здатних перекачувати до 400 000 м3 води за добу.

Проект будівництва водогону "Інгулець – Південне водосховище" передбачає монтаж насосних станцій першого та другого підйому. Станція першого підйому буде забирати воду з річки Інгулець, тоді як друга станція буде безпосередньо постачати її споживачам. Зараз проводиться монтаж обладнання для станції другого підйому, включаючи засувки вагою 2-3 тонни кожна. Всього таких елементів на другій насосній станції понад десять.

Загалом, заплановано встановити 4 основних насосів та 1 резервний. Всі вони будуть запущені одночасно з двигунами та синхронізовані для неперервного постачання води.

будівництво водогону Криворізький район

Посилання скопійовано в буфер обміну