На Дніпропетровщині перевірили якість води у громадських та індивідуальних колодязях

На Дніпропетровщині перевірили якість води у громадських та індивідуальних колодязях

Фото: Freepik (ілюстрація)

За жовтень-грудень 2023 року на Дніпропетровщині взяли 154 проб води з громадських та індивідуальних колодязів. З них 97 не відповідають нормам.

Про це повідомляє Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Воду з колодязів досліджували за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

Проби з індивідуальних колодязів:

санітарно-хімічні показники:

  • всього взято: 37
  • не відповідають нормам: 10
  • у тому числі за вмістом нітратів: 8
мікробіологічні показники:

  • всього взято: 25
  • не відповідають нормам: 6
Проби з громадських колодязів:

санітарно-хімічні показники:

  • всього взято: 55
  • не відповідають нормам: 44
  • у тому числі за вмістом нітратів: 7
мікробіологічні показники:

  • всього взято: 37
  • не відповідають нормам: 14
Перевищення норм у питній воді із громадських колодязів зафіксовано:

  • Жовті води
  • Першотравенськ
  • Криворізький район;
Із індивідуальних колодязів:

  • Жовті води
  • Новомосковському району.
На адресу відповідних служб, органів та власників вже направляють листи для вживання заходів щодо покращення показників.

Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб наголошує, що вживання питної води поганої якості може призводити до інфекційних, насамперед кишкових, та неінфекційних хвороб.

Це частіше виникає у дітей до 3-х років, особливо у немовлят. При інфекціях погіршується обіг кисню у крові, що призводить до кисневого голодування і може призводить до летальних випадків

Тому центр контролю та профілактики хвороб нагадує про дотримання рекомендацій для профілактики та запобігання інфекційних та неінфекційних захворювань:

  • дітям до 3-х років не давати пити воду і не готувати суміші та їжу з підземних джерел;
  • дорослим не вживати воду з підземних джерел, в якій вміст нітратів перевищує допустимі норми — не більше 50 міліграм на кубічний дециметр;
  • для питних цілей вживати тільки доочищену та фасовану столову воду;
  • овочі та фрукти мити кип’яченою водою;
  • у разі виникнення ознак інфекційних захворювань чи отруєнь, терміново звертатись за медичною допомогою;
  • щорічно чистити колодязі від забруднень та мулу, видаляти відкладені породи та виконувати необхідний ремонт зовнішнього обладнання та прилеглої території;
  • періодично проводити лабораторні дослідження якості та безпечності питної води.

Посилання скопійовано в буфер обміну