На Дніпропетровщині перевірили якість води у громадських та індивідуальних колодязях
Фото: Freepik (ілюстрація)
Про це повідомляє Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Воду з колодязів досліджували за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.
Проби з індивідуальних колодязів:
санітарно-хімічні показники:
- всього взято: 37
- не відповідають нормам: 10
- у тому числі за вмістом нітратів: 8
- всього взято: 25
- не відповідають нормам: 6
санітарно-хімічні показники:
- всього взято: 55
- не відповідають нормам: 44
- у тому числі за вмістом нітратів: 7
- всього взято: 37
- не відповідають нормам: 14
- Жовті води
- Першотравенськ
- Криворізький район;
- Жовті води
- Новомосковському району.
Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб наголошує, що вживання питної води поганої якості може призводити до інфекційних, насамперед кишкових, та неінфекційних хвороб.
Це частіше виникає у дітей до 3-х років, особливо у немовлят. При інфекціях погіршується обіг кисню у крові, що призводить до кисневого голодування і може призводить до летальних випадків
Тому центр контролю та профілактики хвороб нагадує про дотримання рекомендацій для профілактики та запобігання інфекційних та неінфекційних захворювань:
- дітям до 3-х років не давати пити воду і не готувати суміші та їжу з підземних джерел;
- дорослим не вживати воду з підземних джерел, в якій вміст нітратів перевищує допустимі норми — не більше 50 міліграм на кубічний дециметр;
- для питних цілей вживати тільки доочищену та фасовану столову воду;
- овочі та фрукти мити кип’яченою водою;
- у разі виникнення ознак інфекційних захворювань чи отруєнь, терміново звертатись за медичною допомогою;
- щорічно чистити колодязі від забруднень та мулу, видаляти відкладені породи та виконувати необхідний ремонт зовнішнього обладнання та прилеглої території;
- періодично проводити лабораторні дослідження якості та безпечності питної води.